Elsőre csak felfüggesztettet adott vérfertőzésért a bíróság

2 év 6 hónap börtönre ítéltek Somogyban egy férfit: szexuális viszonyt folytatott kiskorú, majd a nagykorúságát éppen betöltött lányával. Úgy, hogy korábban már elítélték ugyanezért: akkor csak felfüggesztettet kapott.

A Kaposvári Törvényszék közleménye szerint:

„Vérfertőzés bűntette, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és lopás vétsége miatt halmazati büntetésként 2 év 6 hónap börtönre ítélte a Marcali Járásbíróság azt a 38 éves férfit, aki szexuális viszonyt folytatott kiskorú, majd a nagykorúságát éppen betöltött lányával.

A terhelt annak ellenére követte el cselekményét, hogy őt a bíróság 2017 novemberében ugyanezen gyermeke sérelmére elkövetett ugyanilyen bűncselekmény miatt már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság ennek megfelelően az újabb, immár hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása mellett elrendelte a korábbi felfüggesztett büntetés végrehajtását is.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az első fokon jogerőre emelkedett.”

Nem szokásunk kommentálni bírósági ítéletet (még akkor sem, ha ennek manapság éppen miniszterelnöki és kormányzati szinten is éppen szezonja vagyon). Azonban nem tudtunk elmenni szó nélkül a fentiek mellett. Már az is megdöbbentő számunkra, hogy a Büntető Törvénykönyv nem tartalmaz kötelező börtönbüntetési előírást ilyen esetben, persze, ez a jogalkotókra tartozik. Ám hogy a bíróság is pusztán felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, az legalábbis bővebb magyarázatra szorulna. Ezt vajon mi indokolta? – tettük fel a kérdést a Kaposvári Törvényszéknek.

Válaszolt, méghozzá gyorsan, ami eleve becsülendő manapság. Íme: „Az ügyben a bíróság – az ügyészi indítványnak megfelelően – felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki, amely – tekintettel arra, hogy azt mindenki tudomásul vett – jogerőre emelkedett.”

Magyarul: az alaptörvényünk szerint a közvádló szerepét betöltő, az állam büntetőigényét érvényesítő, a jogsértések megelőzésére hivatott, független ügyészség csupán felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. Ennek az égbekiáltó jelentőségét akkor értjük, ha tudjuk, hogy ma Magyarországon a gyermekbántalmazások és a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények túlnyomó része rejtve marad: sose derül ki, ezt hívják látenciának.

Tehát az igazságszolgáltatásunk közreműködője mostanság úgy véli: intézzük el ezt a csúnya ügyet egy felfüggesztettel, hagyjuk a vérfertőző jóembert, hadd menjen haza, most már biztos behúzza fülét-farkát, a kiskorú lánya meg biztonságban érezheti magát, igaz, egy életre szóló mentális sérülést szenvedett, de a drága, jó édesapja kapott tőlünk egy meglehetősen szigorú, komoly visszatartó erővel bíró ejnye-bejnyét. Épp csak azt nem mondta az úriembernek a magyar igazságszolgáltatás, hogy tessék nyugodtan haza fáradni, és folytatni ott, ahol abbahagyta.

Mert, persze, ezt tette. Meg tetszettek lepődni rajta? 

(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás