Amire megtanított a Covid

Egy éve szajkózzuk, hogy karanténba zárt minket, megbetegített, csökkent miatta a jövedelmünk, nem látogathatjuk a nagyit, nem járhatunk rendezvényekre, nem utazhatunk, egyszóval csakis azt, mit vett el tőlünk.

Mi, akik túléltük, azon is elgondolkodhatunk, milyen hozadéka volt-van. Mert az állandó panaszkodás aligha segít rajtunk. Fókuszáltam inkább a járvány következtében megmutatkozó előremutató tanulságokra. Készítettem azokról egy leltárt. Íme.

1. Az energiáimat és az időmet a számomra legfontosabb néhány emberre összpontosítom. Kevésbé forgácsolódom szét.

2. Magamnál jobban figyelek a szeretteimre, igyekszem arra koncentrálni, nekik mire van szükségük, hogyan tudom őket segíteni.

3. Arra edzem magam, hogy ne taszítsam még mélyebbre a körülöttem élők kedélyállapotát, inkább derűvel oldjam a szorongásukat, feszültségüket.

4. A home office és az otthontanulás során könnyen és észrevétlen szétcsúszhat a napunk és mi magunk is, ezért fontos rendszerességet és fegyelmezettséget vinni a napirendünkbe. Strukturálom az időmet.

4. A fásultság legjobb ellenszere a közös tevékenység: a reggeli és esti beszélgetések, a közös élmények, legyen az sport, játék vagy éppen filmnézés. Egy csomó játékunkat vettük elő otthon, amelyekkel már rég ültünk le szabad estéken.

5. Akár munka, akár tanulás, órákig a laptop előtt ülni, bizony megterhelő. Ennek a legjobb ellenszere nem az Instán vagy a Face-en való szörfözés, hanem a mozgás: kirándulás, kerékpározás, futás.

6. Nem fárasztom, frusztrálom magam és töltöm fölöslegesen az időmet a propagandával, sem pedig a közösségi médián terjedő konteókkal. És nem is legyintek mindenre, hogy úgysem lehet kiigazodni, senki se mond igazat. Viszont tájékozódom: nem egyszerű és időbe telik, de azért lehet tárgyilagos információkat szerezni. És mindeközben tanulságos, hogy kik és mit mondanak, mit tesznek közben, és mit hallgatnak el.

7. Gyakorlom a lelkesültséget: az érdeklődésem, a nyitottságom fenntartását, továbbá a jó és a szép észlelését, tudatosítását. Naplót vezetek arról, mi volt jó, kedves és felemelő aznap.

Ha ezekben csak részeredményeket is érek el, már nem teltek el hiába a korlátozások hónapjai.

Megosztás