Rémisztő volt: remegtek a házak, megrepedtek a falak

Falak repedtek meg, potyogott a vakolat, képek estek le, elmozdultak a bútorok, nagy csattanás hallatszott a tegnap esti földrengés idején. Többen írták: az utca lakói mind az utcára vonultak, a gyerekek sírtak.

Rengeteg jelzést kaptunk tegnap este óta, Barcstól Marcaliig, Csurgótól Iharosberényen át Szenyérig több mint egy tucat településről. Alább ezekből idézünk néhányat.

„Kisbajomban is erős volt a rengés. Remegtek a székek és az üvegek a polcon. Kint az udvaron kidőlt egy oszlop, ami a szőlőt tartotta.”

„Segesden, a Vörösmarty utcában érezhető volt. Épp a tévét néztük, amikor megindult az ágy alattunk, jó 20 centivel kijjebb jött az ágy a faltól, azt hittük, összetört az ágy alattunk. A polcról egy nagy fatábla, amin képek voltak, leesett, egy másik polcról egy fából készült kép, a fürdőben megrepedt a fal az egyik oldalon, és lepotyogott a vakolat, az egyik szobában a plafonon körbe repedések, és az ablakok fölött a fal is megrepedt. Nagyon megijedtünk. Egy nagy durranást hallottunk, azt hittük, kamion csapódott be valahova. Édesanyám nagyon megijedt! Szegény rosszul is lett hirtelen. Az utca lakói mind az utcára vonultak. A gyerekek sírtak. Rémisztő volt!”

Somogyszobon, az Eötvös utca egyik házának fürdőszobájában megrepedt a vakolat, erről fotót is kaptunk, köszönjük:

„Csokonyavisontán is érezhető volt. Rezgett az ágy a kulcsok a zárban, mintha valaki rázta volna őket.”

Amint arról már beszámoltunk, 2019. március 7-én este, helyi idő szerint 20:08-kor közepes méretű földrengés keletkezett Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 14 km mélységben. A földmozgás mérete 4,0 volt a Richter-féle skálán.

Ezt több kisebb előrengés előzte meg február 16-tól, és a tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, ezeknek a  mértéke fokozatosan csökken – mondta az Atádhírnek dr. Tóth László szeizmológus. – Néhány utórezgés már volt is tegnap este óta, de ezek nem voltak érzékelhetőek az emberek számára. Ez a területen, a Nagyatád-Kaposvár-Pincehely körzetben viszonylag gyakoriak a rengések, legalábbis hazai viszonylatban. A geológusok kapos-vonalként emlegetik. Egyébként Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak műszerekkel. Amit már a lakosság is érez, az 2,5-3-mas magnitúdójú, a 3,5-4-es pedig már kisebb károkat is okoz, ahogy az tegnap este is tapasztalható volt. Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó (5,5-6,0 erősségű) földrengés 40-50 évente fordul elő.

Köszönjük olvasóinknak a rengeteg visszajelzést, beszámolót, a fotókat továbbra is várjuk! Nagyon nagy segítségünkre lenne, ha valaki véletlenül videózott volna pl. a telefonjával a kritikus pár másodpercben, és azt elküldené nekünk.

Hamarosan videóval is jelentkezünk!

Megosztás