Világpremier: egy belegi kisfiú főhős a Berlinalén!

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Magyarországot képviselő Genezis című film nehéz sorsú főhősének a megszemélyesítője Csordás Milán, aki Nagyatádon jár iskolába. Videóval és fotókkal!

Már az alkotás előzetese is megrázó. A Genezis a megtisztulás és újjászületés filmje. A történet középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyermekkora egyik pillanatról a másikra omlik össze, amikor egy brutális támadásban egész családját megölik. Egyedül ő menekül meg. A romagyilkosságok sorozatának egyik vádlottját bíróság elé állítják. Védelmét egy sikeres ügyvédnő kénytelen elvállalni, felettese nyomására. A nyomozás alatt ismeri meg az ügy tanúját, a megmenekült kisfiút. A találkozás mindkettejük életét gyökeresen változtatja meg. Egy rejtélyes fiatal lány szerelme sötét titkai révén keveredik bele a drámai ügybe.

A romagyilkosságok sorát feszegető dráma, a Genezis meghívást kapott a Berlinaléra. Az író-rendező Bogdán Árpád második filmje február 19-én debütál majd a neves filmfesztiválon. A Genezist itthon április 12-től játsszák majd a mozik. Hazai díszbemutatójának a Titanic Filmfesztivál ad majd otthont.

 

Milánnak két testvére van: egy másfél éves kisöccse és egy 8 éves húga. A család Belegben lakik, ahol van egy vállalkozásuk, az édesapa fémmegmunkálással foglalkozik.

Milán most 4. osztályos a nagyatádi Bárdos iskolában, ahol meglehetősen szeretik őt. Ennek azonban nincs köze a filmszerepéhez: tanárai és szülei is egyöntetűen állítják, ez kezdettől fogva így van.

– Mert nagyon közvetlen, barátságos és nyitott kisfiú – indokolja Beatrix, az édesanyja. – Szerencsére jó képességű is, matematika- és szavalóversenyekre is jár, sőt, a sportban is jeleskedik.

A Little Miss Hungary Gyermekszépségversenyen vettek részt Siófokon a kishúgával, a szervezők pedig felfigyeltek Milánra, meséli Beatrix, amikor arról kérdezem, hogyan kerültek a film világába.

– Micsoda arc! Emlékszem, így kiáltott fel az egyik szervező, aztán mondták, hogy nevezzem be Milánt is. Ott helyezést is ért el, majd fotózták, a képeket feltöltöttem a közösségi oldalra. Ezen keresztül vettem észre később, hogy gyerekszereplőket keresnek egy filmhez, és jelentkeztem. A felelős továbbította Milán fotóit a vezetőségnek, és akkor megtört a jég. A rendező azt üzente: „Azonnal látni akarom a gyereket!” Végül három válogatáson estünk át, közben már velem is beszélgettek, hogyan lehetne megoldani a forgatásokat, amik részünkről 14 napot vettek igénybe.

A forgatások több mint egy éve történtek, a nemzetközi bemutató most februárban lesz, márciusban pedig a hazai, és áprilisban kerül a mozikba a film. Milán majd a magyarországi premier után nyilatkozhat, édesanyja azonban annyit még elmondott az Atádhírnek, hogy fia megszerette a stábot, a munkát, ha megkérdeznék, már holnap újra menne. Nagyszerű, életre szóló élmény volt számára a filmezés, maradandó emlék.

Megosztás