Itt a települések feketelistája

Hét település is van Somogyban, ahol a lakosság legalább ötöde munkanélküli. Térképen mutatjuk a legrosszabbul teljesítőket. Az egész Dunántúlon Somogy mutatói a leggyengébbek: a keleti megyék többsége is jobban áll.

Miközben folyamatosan a teljes foglalkoztatást célozza a kormányzati kommunikáció, a számok mögé nézve látható a valóság. A közfoglalkoztatottak közel 180 ezres létszáma még mindig javítja a statisztikát, mint ahogy a külföldön dolgozók jelentős tömege is szépíti a számokat – írja a Napi.hu, amely körképet készített a kettészakadt országról. 

A lap a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáit használva kimutatta: tavaly 37 olyan település volt Magyarországon, ahol 20 százalék felett volt az álláskeresők száma a munkavállalási korú népességhez viszonyítva. Ötödével több, mint egy évvel korábban. 

 

Az országos negatív rekorder épphogy csak nem somogyi település: ezúttal a második legrosszabb lett Rinyabesenyő a maga 34,67 százalékos munkanélküliségi mutatójával. Ráadásul további hat somogyi faluban is meghaladja az arány a 20%-ot, amint az jól látható a térképen.

 

Az, hogy az ország nyugati és keleti fele között nagy különbségek vannak, ma már köztudott. Ám az mellbevágó, hogy megyénk minden tekintetben kivétel ez alól. Somogy katasztrofálisan teljesít: nemcsak, hogy egyedüliként kilóg a dunántúli megyék sorából, de még keleten is csak 3 rosszabb térség van nála. Ugyancsak kiemelendő adat, hogy Somogyban több mint négyszer annyi a regisztrált álláskereső, mint Győr-Moson-Sopron megyében. Sőt: több, mint Vas, Veszprém és Győr-Moson-Soporon megyékben összesen.

 

Amennyiben a munkanélküliek számát a munkavállalási korúakhoz viszonyítjuk, úgy a legalább ezer regisztrált álláskeresővel rendelkező települések között a somogyi megyeszékhely ugyancsak az utolsó helyen áll a Dunántúlon. Kaposvár 3,78%-os mutatója nemcsak Sopronétól (0,84%) marad el, hanem még Dunaújvárosétól (3,67) is. 

Megosztás