80-90 kutya él folyamatosan a nagyatádi menhelyen

Ők hetente három mázsa eledelt fogyasztanak el. Simon Ivett, a Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy három nap alatt ezer hely is megtelne, ha lenne rá kapacitásuk.

Az elmúlt egy évben 25 százalékkal emelkedett az állateledelek ára, de éves összevetésben messze meghaladta a drágulás az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekét. Például júniusban, amikor még hatósági áron lehetett csirkemellet kapni, akkor olcsóbb volt azzal etetni a kutyákat, mint kutyatáppal. De a drágulás nem állt meg, szeptemberhez képest októberben is 2 százalékkal kerültek többe az állateledelek.

A nagyatádi menhelyen folyamatosan 80-90 kutya él, de csak azért ennyi, mert a menhelynek nincs kapacitása többet befogadni. Pedig igény az lenne rá, ahogy a menhelyet üzemeltető Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület elnöke, Simon Ivett fogalmazott: ezer hely is megtelne három nap alatt.

– A létszámstop egy tarthatatlan dolog. Kiírjuk, szigorítunk, aztán jönnek esetek, amik felülírnak mindent. Vannak azonban helyzetek, amikre nemet kell és nemet is fogunk mondani a következő napokban/hetekben a saját kutyáink biztonsága érdekében, és amiatt is, mert bár hihetetlen és nagyon rosszul hangzik, de ekkora létszámnál a menhely már egyre kevésbé lesz biztonságos, mi viszont felelősek vagyunk azokért az állatokért, akik már velünk vannak. Télen az emberek szociális érzékenysége megnövekszik, hideg van, éjjel kemény fagyok vannak, havazik, hamar sötétedik. Ilyenkor mindenki segíteni szeretne, ami érthető is. Nekünk viszont nem lesz több kennelünk, nem is tervezünk, mert ezer hely is megtelne 3 nap alatt – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az ivartalanítás, a normálisan elkerített udvarok és a chip a kutyában hármasa egy álom.

A legnagyobb segítség most az, hogy ha valaki talál egy chip nélküli kutyát, az próbálja elhelyezni, mi hirdetjük, adunk élelmet, féreghajtót. Segítünk, amiben tudunk. De a létszámnak csökkennie kell.

Arról is beszélt, hogy számtalan olyan eset van, hogy vidékről hoznak be kutyát a városba, majd itt szélnek eresztik. Erre egyre több bizonyíték van.

Mindenesetre enyhítendő a nagy létszámból fakadó állateledel-igényt, az egyesület a nagyatádi TESCO áruház előterében hagyományos karácsonyi gyűjtést szervez. Az állatvédőknek idén egy kutyus is segítséget nyújt majd az adománygyűjtés alatt. Most különösen fontos minden apró segítség, hisz az infláció és az energiaválság jelentősen megnöveli az menhelyek kiadásait, amik javarészt adományokból működnek.

A gyűjtés december 9-én, szombaton 8 és 18 óra között lesz az áruház előterében. A menhelynek legfőképp felnőtt kutyatápra- és konzervre van szüksége.

Megosztás