Egyéni listás választási rendszerben szavazunk Nagyatádon

A 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú településeken – a szabályok szerint – egyéni listás választási rendszert alkalmaznak az önkormányzati választásokon, azaz az egész város egy választókerületet alkot, ám változatlanul 9 szavazókörben lehet leadni a voksokat. Sorozatunk első részében az önkormányzati választások lebonyolításával foglalkozunk.

Június 9-én tartják az országban az önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati, valamint az Európai Parlamenti választást.

Nagyatádon a lakosság száma 2023. szeptember 1-jén 9 798 fő volt, így egyéni listás választási rendszerben 8 képviselőt lehet választani az önkormányzati választáson. Emiatt az egész város egy választókerület, azonban a választópolgárok a szavazataikat a lakóhelyük szerinti szavazókörökben adhatják le. Hogy ez pontosan melyik, azt április 19-ig mindenki megtudja, hisz az Nemzeti Választási Iroda névre szóló postai küldeményben tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal. 

A helyi önkormányzati képviselők választásán Nagyatádon minden választópolgár (8 434 fő) érvényesen 8 képviselőjelöltre szavazhat. A Nagyatádi Helyi Választási Iroda (HVI) azt állapította meg, hogy képviselőjelöltként az indulhat, aki 85 darab ajánlást szed össze, míg polgármesterjelölt abból lehet, aki 254 darab érvényes ajánlással rendelkezik. A testület 8 képviselőből és a polgármesterből fog állni.

Az ajánlóíveket a jelöltek, jelölő szervezetek 2024. április 20-tól vehetik át a HVI-től, s ezt követően kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését. 2024. május 6-ig van lehetőség a polgármesterjelölt, egyéni képviselőjelölt és a nemzetiségi jelöltek bejelentésére a HVI-hez. Az ajánlások ellenőrzését követően a jelölteket a helyi választási bizottság veszi nyilvántartásba.

Megosztás