Elindult a hajózási szezon és a viharjelzés a Balatonnál

Április elseje és október vége között üzemel a viharjelzőrendszer a nagyobb magyarországi tavakon, így a Balatonon is – írja a Katasztrófavédelem. Nagycsütörtökön elindult a 178. hajózási szezon is a legnagyobb hazai tavon, négy új hajót adtak át.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április 1-től október 31-ig üzemelteti a viharjelző rendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon. A balatoni viharjelző szolgálat egyébként 90 évvel ezelőtt, 1934 júliusában indult el.

A viharjelzőpontok villogó sárga fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

  • Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák.
  • Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad a vízben tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A viharjelzést online is lehet követni ide kattintva.

A 178. hajózási szezon kezdetén az első menetrendi hajó – a hagyományok szerint – Siófokról indulva a balatonfüredi kikötőbe érkezett. Az idei kezdet azért is volt különleges, mert a Balatoni Hajózási Zrt. új hajókat mutatott be a közönségnek: két új katamarán és két új komp szeli a habokat – adta hírül a hirbalaton.hu.

MTI/Bodnár Boglárka

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás