Előbb érkeznek a családtámogatások, kikapcsolási moratóriumot hirdetett az MVM

Korábban érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások – írta az MTI Hornung Ágnes, a családokért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésére hivatkozva. Ezeknek az összege az elmúlt 15 évben nem változott. Az MVM közölte: az ünnepek alatt senkinél nem kapcsolják ki a gázt és az áramot.

Hornung Ágnes azt írta, hogy három családtámogatási forma is előbb érkezik: a bankszámlákra december 21-én utalják, a Magyar Posta pedig december 21-től kézbesíti azokat. Ez egymilliónál is több családot érint – jegyezte meg az államtitkár.

Előbb érkezik a

  • családi pótlék
  • a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és
  • a gyermeknevelési támogatás (gyet).

Mindhárom családtámogatási forma összege 2008 óta, azaz 15 éve változatlan: a gyes és a gyet egységesen nettó 25 650 forint, a családi pótlék összege pedig egy gyermek esetén 12 200 forint egy hónapra. Az előrehozott utalás azt is jelenti, hogy legközelebb februárban érkeznek majd ezek a támogatások.

Az MVM eközben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy háromhetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot hirdet a lakossági ügyfeleknek 2023. december 15. és 2024. január 8. között. Ez nemcsak a védett ügyfeleket érinti, hanem azokat a lakosokat is, akiknek 60 napon túli számlatartozásuk van. Nem vonatkozik azokra, akiket már korábban kikapcsoltak a szolgáltatásból, ahogy az üzleti, illetve más energiakereskedővel szerződésben álló ügyfelekre sem – hívták fel a figyelmet.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás