2020. Július 15, Szerda
Henrik, Roland napja

1345 milliárd jut gazdaságvédelemre 2020-04-04 15:40:49 | Címkék: gazdaságvédelem, védekezés, miniszter, hazai, koronavírus

Ennyi pénzt von el és csoportosít át a kormány a koronavírus-járvány miatt. Naponta körülbelül 4 ezren vesztik el a munkahelyüket Magyarországon – hangzott el a mai kormányinfón.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón ismertette, hogy milyen pénzügyi tartalékok állnak rendelkezésre a koronavírus elleni védekezésre és gazdasági hatásai ellensúlyozására – írta az MTI.

- A kormány elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be a miniszter. - Közös teherviselésre kötelez másokat is: politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat.

A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak.
Hozzátette: a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez.
Közölte, az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat. A teljes gazdaságvédelmi csomag a magyar GDP 18-22 százalékát fogja érinteni Gulyás szerint, ebben azonban egyéb intézkedések is benne lesznek. Jelezte, az intézkedések április 15-től vagy május 1-jétől hatályosak.

Gulyás szerint nagyjából harmincezerrel nőtt eddig a munkanélküliek száma, bár ennél többen veszthették el az állásukat. Ám akadtak, akiknek sikerült máshol elhelyezkedni. Azonban jelentősen lecsökkent a szabad állások száma, és április kezdete óta a kormány becslése szerint naponta olyan 4 ezer fővel nő a munkájukat elvesztők száma.

 

Vissza az előző oldalra