hirdetés
2022. December 06, Kedd
Miklós napja

9 éve nem volt ekkora áremelkedés Szerző: Katona József | 2021-11-09 16:22:00 | Címkék: pénzromlás, ksh, drágulás, infláció, hazai

6,5 százalékos volt az infláció októberben - tette közzé ma a KSH. Utoljára 2012-ben volt ennél nagyobb a pénzromlás. Leginkább az üzemanyagok és az energia drágultak, de szinte minden árucsoport.

hirdetés

A legrosszabb várakozásoknál is magasabbra nőtt az infláció: átlagosan 6,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, írta a Portfolio.

Ahogy az várható volt, a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagok drágultak, mégpedig egy év alatt 30,7 százalékkal.

A lakásjavításhoz és karbantartáshoz szükséges kellékek 13,9 százalékkal, a dohánytermékek 17,6 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve.

Az élelmiszerárak is fölszöktek, összességében ugyan „csak” 5,2 százalékkal, de  például az étolaj 30%-kal, a burgonya 27%-kal, a margarin 19%-kal drágább, mint tavaly ilyenkor.

Kimondottan rosszul jártak a nyugdíjasok is, jelezte a HVG: a nyugdíjas infláció, vagyis az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott mutató 5,7 százalékkal nőtt. Így pedig úgy néz ki, a nyugdíj-kiegészítést elviszi az infláció.

Vissza az előző oldalra