107 halott, 100 ezer felett a fertőzöttek száma

Országosan átlépte tegnap az aktív COVID-fertőzöttek száma a 100 ezret, és meghalt 107 koronavírusos beteg. Somogyban újabb 123 embernél mutatták ki a vírust, az aktívak száma 2692 a hivatalos tájékoztató oldal szerint.

Az elmúlt napon 4836 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, mégpedig 19 140 koronavírus-teszt alapján. Vagyis a pozitivitási ráta még mindig 25 százalék fölött van Magyarországon, ami messze elmarad a WHO 5 százalékos ajánlásától. Ez valójában azt jelenti, hogy a megbetegedettek száma sokszorosa lehet a kimutatott 4836-nak, de az igazolásukhoz sokkal több tesztet kellene elvégezni. Így az aktív fertőzöttek száma (102 607) önmagában még iránymutatónak sem alkalmas.

Kásler Miklós miniszter eközben arról beszélt, hogy „beléptünk a vírusterjedés harmadik, közösségi terjedési fázisába, ami már nehezen kontrollálható”. Visszautasította a legújabb korlátozó intézkedéseket ért kritikákat, mondván, szerinte azok időben születtek és arányosak.

A Magyar Orvosi Kamara eközben folyamatosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a valós helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a kormány kommunikál. Legutóbb Lénárd Rita alelnök fejtette ki: sokkal gyorsabb és szervezettebb kormányzati döntésekre lenne szükség, ellenkező esetben rövid időn belül össze fog omlani a magyar egészségügy.

(Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Egészségügyi Tudományos Tanács  elnökségével folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban november 5-én. MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Megosztás