Nagyatádi Kórház: pánik helyett rendkívüli fegyelemre van szükség!

Két COVID-beteg elhunyt a kórházban, a vírus elterjedt a pszichiátrián – ez a hír járja a várost. Sajnos, van alapja, de szerencsére nincs ok a pánikra. A kórházigazgató jelezte: izolálták a fertőzést az intézményben.

A miniszteri rendelet értelmében nov. 10-e, kedd óta a Nagyatádi Kórház is covid-ellátó hely. 140 kórházi és további 25 intenzív ágyat kell fenntartania erre a célra. Az intézményben az elmúlt napokban folyamatosan azon dolgoztak, hogy megteremtsék az ehhez szükséges feltételeket, pl. kialakítsák a covid-osztályok bejáratánál a zsiliprendszert, üzembe állítsák az intenzív osztályon a gépeket és a műszereket.

Valójában azonban az egész dél-somogyi térséget ellátó kórház kapacitásának a határát nem a rendelkezésre álló kórtermek és ágyak száma határozza meg, még csak nem is az orvosi műszereké, vagyis alapvetően nem a felszereltségtől függ. A teljesítőképességük határát az szabja meg, hogy mennyi szakemberük van.

A hadrafogható orvosaink és szakdolgozóink számát gyorsan megtizedelheti, ha valamelyik munkatársunk behozza a kórházba a vírust – hívta fel a figyelmet dr. Pósa István főigazgató. – Sajnos, most is ez történt: két pszichiátriai dolgozónk elkapta a koronavírust, amely így végigsöpört az osztályon. 18 betegünk fertőződött meg, elkapták egymástól, de szerencsére mindannyian jól vannak. Mindenkit megnyugtatok, megtettük az óvintézkedéseket, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés.

A főigazgató nyomatékosan arra kért minden egészségügyi dolgozót, ha a legkisebb gyanús tünetet is észleli magán – láz, köhögés stb. –, haladéktalanul jelezze a munkahelyi vezetőjének és a háziorvosának.

Egyelőre álljuk a sarat, de kevesen vagyunk, ha még néhányan kiesnek, nagyon nehéz lesz. Magam is dolgozom, ma is életmentő műtétet végeztem – mondta dr. Pósa István. – A Covid-osztályunk is működik, de ott is műszakonként legalább négy személyre van szükség, az a két szárnyon 24 órában 16 dolgozó, ez komoly erőfeszítést igényel.

Azért egy jó hírt is tudott mondani a főigazgató: úgy néz ki, hogy a Zalaegerszegen kiküldetésben lévő 11 szakdolgozójuk hazajöhet. A pszichiátriai osztályok egyébként teljes létszámmal működnek, 110-nél is több beteggel. A dolgozók azon igyekeznek, hogy őket ne kelljen hazaküldeni a kórházból, mert az nagy megterhelést okozna a családjaiknak. Ha mégis sorra kerül ilyen, mert már nem lesz elég a munkaerő –, akkor a pszichiátriai rehabilitációról küldenek haza beteget.

A látogatók belátását, türelmét kérjük most, természetesen a kritikus állapotú betegek látogatásának a feltételeit megteremtjük – jelezte a főigazgató. – Most azonban az a legfontosabb, hogy biztonsággal izolálni tudjuk a fertőző betegeket, és ne kerüljön ki a fertőzés.

A Covid-osztályon jelenleg tíz beteget látnak el. Sajnos, két idős, kritikus állapotban lévő koronavírusos beteg elhunyt a kórházban, erősítette meg a főigazgató: őket már az utolsó pillanatban hozták be hozzánk a mentők, néhány órán belül elveszítettük őket, fogalmazott.

 

 

 

Megosztás