15 ezer kórházi ágy még mindig üresen állt júniusban

A kórházi ágyak csaknem felén nem ápoltak beteget az egészségbiztosítási alapkezelő júniusi jelentése szerint. Jelenleg mintegy 70 koronavírusost ápolnak kórházban Magyarországon.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb jelentését a hvg.hu idézte. Az adatok alapján mintegy 67 ezer kórházi ágyból csupán 38 ezren ápoltak beteget júniusban, ami 52 százalékos kihasználtságot jelent. A rehabilitációs ellátásban még alacsonyabb arányokat találtak.

Emlékezetes, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasítására felszabadították a kórházi ágyak mintegy 60 százalékát a COVID-19 betegek ellátására, aztán május közepén ezek egyharmadán visszavezették az egészségügyi ellátásokat. A NEAK adatai szerint februárban még a 67,5 ezer hazai kórházi ágy több mint 76%-a volt kihasznált, júniusban ez az arány még mindig csak 52% volt, azaz 15 ezerrel kevesebb ágyon áplotak betegeket, mint a járványt megelőzően.

A krónikus ellátás kihasználtsága februárban 85 százalékos volt, júniusban pedig csak 52. A rehabilitációs ellátásban a februári ágykihasználtság több mint 85 százalékos volt, míg júniusban csak 46.

Megosztás