PSZ: már az iskolaőr is többet keres a tanárnál

Ma ott tartunk, hogy egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a bére, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

A pedagógustársadalom becsapásának tartja az Emmi győzelmi jelentését a pedagógusok béremeléséről a PSZ – idézi a 24.hu. Az érdekvédők azt írták: a július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem béremelés. A valódi béremelés az lenne, ha a pedagógusok bérének vetítési alapját újra a minimálbérhez kötnék. Amióta a kettőt elszakították egymástól (2014), a pedagógusok zsebéből 10 havi bért vett ki a kormány, mutatott rá az érdekvédelmi szervezet.

A PSZ felhívta a figyelmet az MNB versenyképességi jelentésére, amely szerint a közoktatásban dolgozók átlagos bére a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbérének csupán 64 százaléka. „Az idén érettségiző gimnazisták pontosan tudják, hogy mennyire nem becsülik meg a pedagógusokat, ezért nem is vonzza őket a pálya: mintegy 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben. 2025-ben több mint 6000 pedagógus kolléga tölti be a 65. életévét. Ki marad a pályán ekkora megbecsülés mellett? Ki fogja tanítani a jövő nemzedékét?” – tették fel a kérdést.

Éppen ezért fenntartják a tavaly ősszel megfogalmazott követeléseiket:

  • Pedagógus óraszámok csökkentését!
  • Minimálbérhez kötött vetítési alapot!
  • Többletterhek csökkentését!
  • Kiszámítható jogalkotást!

(A nyitókép illusztráció)

 

 

Megosztás