20 ezer forint kiegészítést kapnak a nyugdíjasok

Meghaladta a nyugdíjasok fogyasztói kosarának árszínvonal-emelkedése az inflációt, így most egyszeri nyugdíj-kiegészítésben részesülnek. A legnagyobb romlást vélhetően az élelmiszerek drágulása okozhatta.

Véglegessé vált, hogy mekora nyugdíj-kiegészítést kapnak a nyugdíjasok: az augusztusi inflációs adatokat összevetve a nyugdíjasok fogyasztói kosarának árszínvonal-romlásával összesen 20 ezer forint többlet jár nekik ebben a hónapban. A nyudíjtörvény értelmében az adott év első nyolc havi statisztikáját veszik figyelembe a kiegészítés megállapításához. „Augusztusban egyébként az infláció 3,9 százalékos lett, a nyugdíjasoké pedig 4,3 százalék. Mindkét adat azt jelzi, hogy nem lanyhul az árnyomás”írta a 24.hu.

Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ám az élelmiszerek drágulása annyira jelentősnek bizonyult az elmúlt hónapokban, hogy várható volt a nyugdíjinfláció jelentős megugrása. Hiszen utóbbi termékkör nagy súllyal esik latba az idősek fogyasztói kosarában. A KSH friss adatai szerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára 7,9 százalékkal nőtt.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás