3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz a nyáron

Ezt a mai Kormányinfón jelentette be a miniszter. Az emelés megfelel az átlagos infláció mértékének, ám az élelmiszerek ennél jóval nagyobb drágulása miatt az idősek ezt másként tapasztalják a szakértő szerint.

Az elszállt infláció miatt a kormány idén nemcsak novemberben hajt végre nyugdíj-kiigazítást, hanem júliustól is lesz pótlólagos nyugdíjemelés. Ennek a mértéke 3,9 százalék – jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Min ismert, az év elején 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ehhez jön majd hozzá a 3,9 százalék, januárig visszamenőleg. Ezzel kapcsolatban Farkas András nyugdíjszakértő a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: az összesen 8,9 százalékos nyugdíjnövekmény összhangban van az inflációs előrejelzéssel, bár az ma még kiszámíthatatlan, hogy az orosz-ukrán háború mennyire pörgeti még fel az inflációt. A nyugdíjszakértő úgy véli, nagy valószínűséggel szükség lesz a novemberi nyugdíjemelésre is.

Az emelés mértékét azonban szerinte a nyugdíjasok nem feltétlenül fogják arányosnak érezni, hiszen például az élelmiszerek ára átlag felett, 13 százalékkal emelkedett márciusban, és ezen belül voltak jóval magasabb, 20–40 százalékos áremelkedések is egyes termékeknél.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás