A Tudásbajnokság országos döntőjébe jutott Andris

Történelemből. Az ötödikes nagyatádi fiú az Árpád iskolába jár. Azt mondja, pedagógus szüleitől ered az érdeklődése. Ami egyébként szerteágazó: a Harry Potter-regényektől az autóversenyzős videójátékokig terjed.

A Tudásbajnokság a Bendegúz Akadémia sikerélményt nyújtó extra tanulmányi versenye általános iskolásoknak. Kilenc tantárgy választható három versenycsomaggal. A feladatok minden tantárgyból évfolyamonként készülnek.

Polgár András a Start csomagban versenyzett történelemből. Online kapták a feladatokat öt fordulón keresztül, egy megyei döntő zárta a sorozatot.

A tananyaghoz kapcsolódó információkat kellett gyűjteniük, pl. a Kínai Birodalom  agyaghadseregéről, hol, mikor, hogyan találták meg – magyarázta Andris történelemtanára, Kámán Éva. – Andris rendkívül érdeklődő és tájékozott, nagyon sokat olvas, a háttértudása messze meghaladja a korosztályáét.

Egy másik feladat szerint időrendbe kellett állítani a hunok, a punok és a kunok fénykorát, példálózik Andris, aki rögtön a szüleit említi arra a kérdésre, honnan ered az érdeklődése: édesanyja ma is a csurgói gimnáziumban tanít, édesapja pedig korábban a nagyatádi Ady tanára volt.

Sok minden érdekel, szeretek olvasni, pl. a Harry Potter-regényeket, József Attila verseit vagy a Sherlock Holmes detektívregényeket. Szívesen kosárlabdázom, meg szoktam nézni egyes youtubereket, a Forma 1-es versenyeket, néha még videójátékokkal is játszom, általában napi 3 futamot és 3 időmérőt, az kb. 10 perc, én döntöm el, mikor elég – sorolja. – Mindig marad időm a családomra és a kishúgommal való játékra is.

Az országos döntőt májusban rendezik. Andris azt mondja, a kedvenc történelmi alakja Széchenyi István, a reformer, mert nem úgy gondolkodott, mint mások, képes volt felrázni Magyarországot, és a fejlődéséért munkálkodni. Azt, hogy ő mivel szeretne majd foglalkozni, még nem tudja, mint fogalmazott, „még van pár év, hogy kirajzolódjon”

Érezhetően okosabb, mint egy ötödikes.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás