8 óra munka, 4 órás fizetés – avagy így szúrnak ki a kisgyerekes családokkal

Az anyáknak nincs lehetőségük részmunkaidőben dolgozni. Az apáknak pedig „nem való” gyedre menniük. A munkáltatók trükkjei sem a családokat támogatják: feketén papírozzák a munkaórákat az alacsonyabb fizetés érdekében.

A HVG nemrég megjelent cikke a kisgyermekes szülők nehézségeit tárja fel. Ugyanis egyre több fiatal anya szembesül azzal, hogy – bár visszatérne a munka világába – mégsem tud számára kedvező megállapodást kötni a munkáltatóval. Hazánkban az egy- és kétgyerekes anyák alig 5%-a dolgozik részmunkaidőben. A cégek elvárják a 8 órás munkavégzést, még akkor is, ha alkalmazottjuk papíron csak részmunkaidőben dolgozik. A magyar gyakorlat szerint inkább a férfiak hajtják agyon magukat: túlórákat, mellékállásokat vállalnak. Az adatok szerint a korábban csak részmunkaidőt vállaló apák jelentős része kezd teljes állásban dolgozni az első gyermek születése után. Csupán a nagycsaladásoknál jelenik meg helyenként, hogy az apát részmunkaidőben foglalkoztatja munkaadója.

Csak a nagycsaladásoknál fordul elő, hogy az apát részmunkaidőben foglalkoztatják
Csak a nagycsaladásoknál fordul elő, hogy az apát részmunkaidőben foglalkoztatják

Eközben nyugaton már bevett gyakorlat a kisgyerekes családanyák részmunkaidőben való foglalkoztatása. Osztrák szomszédainknál például a nők majdnem 60%-a kevesebb mint 8 órában dolgozik. Azokban a családokban, ahol több gyermek is van, már az anyukák háromnegyede dolgozik 4, de legfeljebb 6 órás munkaviszonyban.

A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy amióta a cégek kötelező érvénnyel megemelték a bérminimumot és a minimálbért, azóta gyanúsan megnőtt a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók száma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alkalmazott kevesebbett dolgozna. Sőt, a papírforma szerinti 4, illetve 6 óra valójában 8 ledolgozott munkaórát jelent.

Az egyik legjobb megoldás lehet, ha az apa megy el gyedre, mivel általában ő kapja a magasabb fizetést. Mivel a magasabb jövedelem után több támogatás jár, így legtöbbször ez lenne a legcélszerűbb. A magyar gyakorlat ezzel azonban még nincs kibékülve. Sokszor még a fiatalok családja is szóvá teszi, hogy az apának a munkahelyen, az anyának a gyerek mellett a helye.

A kormány az elmúlt időszakokban valóban igyekezett lépéseket tenni azért, hogy segítse az anyákat abban, hogy visszatérhessenek a munkaerőpiacra. De azt is látja, hogy gondok vannak a részmunkaidős foglalkoztatással. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Novák Katalin szerint az egyik probléma, hogy a magyar munkaerőpiac túlságosan rugalmatlan.

A HVG részletes statisztikákat is közöl a problémával kapcsolatban.

 

 

Megosztás