A bolgárok után a magyarok a legszegényebbek az EU-ban

A magyaroknál csak a bolgárok tudnak kevesebb pénzt költeni – derül ki az Eurostat felméréséből, ami ráadásul a 2021-es esztendőre vonatkozik. A régió országainak mutatója emelkedett, a magyar stagnál.

Minden év decemberének közepén teszi közzé az Eurostat azt a felmérést, ami az Európai Unió polgárainak fogyasztási adatait elemzi, ami kimutatja, hogy mennyi fogyasztási cikket és szolgáltatást vásárolnak a háztartások, illetve mennyit ad nekik az állam és a nonprofit intézmények. Ezt aztán kiegyensúlyozzák még azzal is, hogy milyen az árszínvonal az adott országban – írja a HVG.

A magyarországi mutató az EU átlaghoz képest 70 százalékos, ami pontosan megegyezik az egy évvel korábbi adattal, miközben Románia 4 százalékpontot javított, így náluk ez az érték 84 százalék. De a régió többi országa is javuló tendenciát mutat, egyedül Szlovákiában nem változott a fogyasztási adat, de még így is megelőzi hazánkat.

A felmérésből kiderül, hogy Magyarország a második legszegényebb ország az Európai Unióban, a bolgárok az egyetlenek, akik még nálunk is rosszabbul teljesítettek.

Mivel egy 2021-es adatsort tett közzé az Eurostat, ezért ebben még nem mutatkozik meg a brutális infláció, bár, már jóval a háború előtt elkezdődött nálunk az árak emelkedése, méghozzá úgy, hogy messze az EU átlag felett drágultak a termékek az országban tavaly novemberben, azaz a szankciók nem a kiváltó okai a pénzromlásnak, maximum erősítették azt.

A jelentés kitér arra is, hogy az utóbbi három évben Bulgária 7 százalékpontot javított ezen a mutatón, Magyarország pedig mindössze 3 százalékkal teljesít jobban, mint 2018-ban. 

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás