A dolgozók kétharmada az átlagbérnél kevesebbet kap

A magyar munkavállalók kétharmadának a bére nem éri el az átlagbért, ami most a KSH szerint bruttó 327 ezer forint. Ezen elsősorban az adórendszer átalakításával, a többkulcsos adórendszer bevezetésével lehet segíteni.

A jelenlegi 15 százalékos szintről jelentősen csökkenjen a személyi jövedelemadó azoknál a munkavállalóknál, akik minimálbérért, illetve garantált bérminimumért dolgoznak – ezt a tisztes munka világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) által szervezett konferencián Kordás László szakszervezeti vezető elmondta: a szakszervezet azt javasolja, hogy számolt be róla a HVG.

A Policy Agenda számításai szerint 100 munkavállalóból 69 keresete nem éri el az átlagbért. Megállapította, hogy a mediánbér  2018-ban 242 ezer forintra tehető, ugyanakkor a KSH számításai szerint 327 ezer forint volt az átlagbér. (A bérek medián értékének kiszámításához a kereseteket sorba rendezik: a középen lévő medián összegnél a dolgozók fele kevesebbet, a másik fele többet keres.)

Kiss Ambrus politológus, a Policy Agenda vezető elemzője kiemelte: minél nagyobb a mediánbér és az átlagbér közti különbség, annál nagyobb a béregyenlőtlenség. A probléma megszüntetéséhez egyebek mellett át kell alakítani az egykulcsos adórendszert – mondta, és át kell alakítani a félperifériás gazdasági modellt, amelyre Magyarország épül. Szerinte nem arra kell törekedni, hogy autógyártók érkezzenek az országba, hanem arra, hogy a kutatás-fejlesztés gazdasági ág erősödjön.

Megosztás