A drágulás oka: a kormány, a világgazdaság, a Covid, netán Soros

A magyarok ebben a sorrendben okolják a felelősöket az árak emelkedéséért egy friss felmérés szerint. Abban szokatlanul nagy az egyetértés, hogy jelentősen megdrágult a mindennapi bevásárlás.

A megkérdezettek 86, az ellenzékiek 100, de még a kormánypárti szavazók 74 százaléka szerint is jelentősen többet kell költeni a megélhetésre, és tízből négy ember sokkal jobban odafigyel arra, mit tesz a kosárba – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített közvélemény-kutatásából.
A Publicus kutatása szerint a megkérdezettek negyede 5-10 százalék közé saccolta az áremelkedést, ötödük viszont több mint 20 százalékosnak érezte, de még a fideszesek harmada is 10 százalék felettinek vélte.

A KSH szerdán jelentette be, hogy 7,4 százalékos volt az infláció idén novemberben.

A heti egy bevásárlásunk korábban 10 ezerből kijött, most 15 ezerbe kerül – érzékeltette az áremelkedést egy nagyatádi családanya. – A férjemmel két nagytáskányi élelmiszert szoktunk venni ilyenkor, semmi extrát: tejet, joghurtot, felvágottakat, gyümölcsöket, magokat, zöldségeket és húst. A lisztet, cukrot, étolajat és a többi, tartós élelmiszert külön, havi egyszer vesszük meg.

Most több hétvégén sem főztem, nem jöttek a fiamék, mégis ugyanannyi elfogyott – mondta egy nyugdíjas asszony. – Az étolaj, a krumpli, a liszten majdnem elájultam, 300 forint a gyengébb fajta is, a zöldségről meg a gyümölcsről nem is szólva. Heti kétszer vásárolok, főleg a felvágott miatt, hogy frissebb legyen.

Az inflációért a legtöbben, 32 százaléknyian a kormányt okolják – az ellenzékiek kétharmada, de még a fideszesek hetede is –, 28 százalék a világgazdasági folyamatokat, 8 százalék pedig a koronavírus-járványt látja a háttérben. A Népszava megjegyzi:  érdekesség, hogy a kormánypártiak 8 százaléka szerint Soros György a hibás.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás