A járvány hatásai 2020-ban számokban

376 ezren dolgoztak otthonról, 5 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal esett vissza a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma – derült ki a KSH közleményéből.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég megjelent közleménye számszerűsítve összefoglalta a koronavírus-járvány okozta gazdasági-társadalmi hatásokat 2020-ban.

Így például az unióban a gazdasági visszaesés nagysága tavaly mintegy 6,2 százalék volt. Hazánkban egy hét éves felívelési időszak tört meg, 5 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény. Az ipari szektorban 4,9 százalékos volt a visszaesés, miután a járvány berobbanásakor több gyárban leállt a termelés, különösen járműgyártás terén. Ennek beszállítói láncolatán begyűrűzve még tovább csökkent a termelés, így például a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar, valamint a fémfeldolgozás és kohászat ágazatokban. A tavalyi első, tavaszi sokkból elsőként a villamos berendezéseket gyártó vállaltok, illetve a gyógyszeripari és élelmiszeripari cégek ocsúdtak fel.

A szolgáltatások terén is nagy volt a visszaesés, mely főleg a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, és szórakozatás—szabadidős tevékenységek csökkenése okozott, mintegy 4,7 százalékkal maradt el ez a szektor a tavalyi évhez képest.

A járványügyi korlátozások és a járvány okozta félelem miatt hatalmasat zuhant a turizmus és az ezt kiszolgáló ágazatok: tavaly a vendégek (5,2 millió) és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma (13 millió) 60, illetve 58 százalékkal maradt el a 2019. évitől, ezzel összefüggésben a bruttó szállásdíj-bevételek összege (128 milliárd forint) 62 százalékkal csökkent.

A korábbi években az építőipar növekedése mindig 10 százalék feletti volt, ez 2020-ban 9,1 százalékkal csökkent, de ez nem csak a járvány számlájára írható. A termeléskiesésben jelentős szerepet játszott a jórészt út- és vasútfejlesztésre irányuló nagy állami megrendelések kifutása is. Ezzel szemben az új épületek építések iránti igény növekedett, a rendelés állomány az év végén 7,8 százalékkal meghaladta az előző évit. Így a lakásépítések számának 5 éves növekedésében nem történt megtorpanás, 2020-ban 34 százalékkal meghaladta az előző évit.

Érezhető változás következett be a fogyasztó szokásokban: ennek része volt az időnként fellángoló pánikvásárlás is, illetve a megváltozott nyitvatartási idő. Az élelmiszer jellegű vegyes üzlettípusok, valamint a gyógyszertárak forgalma emelkedett, más üzleteké visszaesett, ahogy a benzinkutaké is. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem 42 százalékkal magasabb bevételt ért el, dinamikus bővülése folytatódott 2020-ban is.

Az otthonról dolgozás módszerét meglehetőse sokan vettek igénybe: 2020-ban a 15–64 éves foglalkoztatottak 8,6 százaléka, 376 ezer fő dolgozott távmunkában.

Megosztás