A kisemberek tartják el az államot

A cégek és a gazdagok helyett. Rekord magas az áfakulcs és az adóék nálunk, miközben a társasági adó a legalacsonyabb a térségben. A szegények pedig ugyanolyan mértékű szja-t fizetnek, mint a legtehetősebbek.

Sokkal több teher van a kisembereken, mint a régió más országaiban – derült ki a Mazars Magyarország 2020-as kelet-közép-európai Adóbrosúrájának bemutatásából. A magyar adórendszer a szélsőségek rendszere.

A vizsgált 21 közép-kelet-európai országban, miként idehaza is, hatékonyabb lett az adóbeszedés. Ám a hazai adórendszerben szélsőséges eltérések vannak az egyes adónemek között – idézi az elemzést a napi.hu. Jól mutatják a magyar adórendszer kétarcúságát a költségvetési bevételek: a társadalombiztosítási járulékok tervezett befizetései megközelítik az 5500 milliárd forintot idén, ahogy a személyi jövedelemadó része is 2500 milliárdosra rúg. Eközben a társasági adóból várt büdzsébevételek csupán az 500-600 milliárd forintos tartományban mozognak.

Ha a munkáltató Magyarországon 100 ezer forint nettót akar kifizetni egy dolgozónak, akkor az 179 ezer forint költséget jelent neki. Így az adóék 44 százalékos, ami a régióban példátlanul magas.

 

Megosztás