A magyar és a román egészségügyi ellátás a legrosszabb az EU-ban

Egy nemzetközi felmérésben csak Romániát sikerült megelőznünk. A lesújtó értékelés visszaigazolja a hazai közegészségügy színvonalát illető közvélekedést.

A Healt Consumer Powerhouse legfrissebb összsehasonlító tanulmányát a napi.hu ismertette. Az elemzés 2018-as adatokkal dolgozott, a helyzet azonban azóta vélhetően nem változott jelentősen.

Az elemzés során hat tényezőt vettek figyelembe: mennyire könnyen tudnak hozzájutni a rászorulók az egészségügyi szolgáltatásokhoz; milyen az ellátórendszer finanszírozottsága; milyen szolgáltatások állnak a betegek rendelkezésére; a betegek gyógyszerekkel való ellátottsága; a páciensek jogai és a megelőzés.

A legjobb ellátórendszerrel Svájc (893 pont), Hollandiát (883) és Norvégiát (857) büszkélkedhet. Az első tízbe szinte kizárólag észak-európai jóléti államok kerültek: Dánia, Belgium, Finnország, Luxemburg, Svédország és Izland, az egyetlen kivételt Ausztria jelenti.

Az egykori szocialista országok közül Csehország áll a legelőkelőbb, 14. helyen, 731 ponttal. Magyarország (565) alig előzi meg Romániát (549).

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás