A kormány nem látja a fától az erdőt

Az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetre hivatkozva könnyített a fakitermelés szabályain a kormány, felülírva az erdő- és természetvédelmi törvény egy részét. Somogy területének majdnem 30 százaléka erdő.

2020-ban Nagy István agrárminiszter még arról beszélt, hogy a kormány 2030-ra még 250 ezer hektárnyi területet szeretne erdősíteni, hogy az ország területének 27 százaléka erdősítve legyen. Áder János akkori köztársasági elnök 2021 novemberében a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megnyitóján már 2050-es céldátumot említett.

Múlt pénteken a kormányfő azonban már arról beszélt, hogy fel kell pörgetni a fakivágásokat, tegnap késő este pedig meg is jelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami gyakorlatilag korlátlanul lehetővé teszi az erdőpusztítást az országban. A rendelet előírásainak többsége már a mai napon hatályba lépett.

A 10 millió fa környezetvédelmi szervezet a múltheti miniszterelnöki beszédkor reagált a fakivágások hírére. Mint közleményükben írják, az erdők kivágása egyértelműen tovább erősíti az aszályt, gyorsítja a biodiverzitás pusztulásának folyamatát. A hazai erdőkből kinyerhető tűzifa pusztán feltételesen megújuló energiaforrás, az erdők megújulása attól függ, hogy lehetséges-e abban az ütemben fákat ültetni, mint amilyen ütemben a kitermelés zajlik. Meggyőződésük szerint az országot sújtó történelmi léptékű aszály napjaiban a fokozott fakivágásról beszélni a lakosság érdekei ellen való.

A szervezet aggályait a kormány nem vette figyelembe. A természetvédelmi területeken könnyebb lesz tarvágást végezni, és már területi korlát sem vonatkozik a favágókra, ráadásul a növények pótlását sem írják elő, azt a természetre bízzák. A tarvágás a megmaradó erdők mikroklímáját is felborítja, ezért azok kevésbé tudnak ellenállni a tartós hőhullámoknak, miközben az előrejelzések szerint a következő években a klímaváltozásnak köszönhetően egyre több hőhullámra kell készülnünk.

A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben lazítottak a vágásérettségi kor megállapításán, magyarán ezentúl fiatalabb fák is kitermelhetők lesznek, illetve, ha a miniszter engedélyt ad rá, akkor mostantól az állami erdészetekben ott is lehet fát vágni, amik nem szerepelnek az előre leegyeztetett erdőtervben. Somogyban a mintegy 191 ezer hektárnyi erdőből 108 ezer hektár van állami tulajdonban, tehát a kormány a kihirdetett rendelettel gyakorlatilag engedélyt adott arra, hogy a somogyi erdők 56 százalékában az eddigi szabályok figyelembevétele nélkül folyjon a fakitermelés.

A rendelet tartalmazza még azt is, hogy a kivágásra ítélt területek megközelítése érdekében mostantól engedély nélkül is lehet erdei utakat kialakítani és a továbbiakban nem kell alkalmazni a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó jogszabályokat, korlátozásokat, azaz mostantól nem biztosítják a madarak fészkelésének és utódnevelésének zavartalanságát sem.

(Címlapkép: depositphotos.com)

Megosztás