A leggazdagabb magyarok vagyona a járvány alatt is nagyot nőtt

Elképesztő ütemben halmozzák a pénzt a magyar gazdagok: 11 százalékkal ugrott meg a vagyonuk tavaly. 144 millió forinttal új rekordot ért el az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon a hazai privátbanki szolgáltatóknál.

Meg se kottyant a magyar gazdagoknak a koronavírus miatti válság, 6500 milliárd forint fölé emelkedett a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon – gyűjtötte össze az adatokat a Portfolio. Új privátbanki ügyfeleket viszont alig tudott akvirálni a szektor, tekintve, hogy folyamatosan emelkednek a belépési határok: azaz nemigen lehet bekerülni a magyar szupergazdagok közé.

A 6500 milliárd forint privátbanki vagyon egy év alatt 11 százalékos növekedést jelent. Pontosan ilyen mértékű gyarapodást mutat az egy számlára jutó átlagvagyon is: 2013-ban még alig 62 millió forint volt egy számlán, ez legutóbb már meghaladta a 144 milliót.

December végén 45,3 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál. Ezek növekedési üteme még az egy százalékot sem érte el éves szinten, vagyis stagnál. Mindez azt jelenti: egyre kevesebb ügyfélszámlán koncentrálódik egyre több vagyon (másképp: egyre kevesebben lesznek egyre gazdagabbak), és ez a trend minden bizonnyal a jövőben is kitart – írja a lap.

Megosztás