Nagyatádon dőlt meg a fél évszázados országos melegrekord

Tegnap 16,5 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezzel pedig megdőlt az 1956-os napi melegrekord. Mára riasztást adtak ki Somogyra, holnaptól pedig jön a lehűlés, ismét fagyos éjszakáink lesznek.

Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően két új napi hőmérsékleti rekord is született. Pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a Somogy megyei Nagyatádon 16,5 fokot regisztráltunk, ezzel pedig megdőlt az 1956-ban Ásotthalmon mért 15,5 fokos érték. Így tehát új országos napi legmagasabb hőmérsékleti rekord született.

Péntekre virradóan csak kevés helyen csökkent fagypont alá a hőmérséklet, a Kisalföldön pedig kifejezetten enyhe volt az éjszaka. Pér repülőtér állomásunkon mindössze 10,1 fokig hűlt le a levegő, ennek köszönhetően új országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordot jegyezhetünk fel. Korábban ezen a napon a legmagasabb minumum-hőmérsékletet 1959-ben Szentgotthárdon rögzítettük 7,6 fokos értékkel.

Az áprilisi idő holnap véget ér, lehűlés kezdődik, hétfőtől ismét fegypont alá csökken az éjszakai hőmérséklet. Mára egyébként elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ Somogyra zivatart kialakulása miatt. 

Kép: met.hu
Kép: met.hu

 

Megosztás