A magyarok a 2. legszegényebbek az EU-ban

A magyar háztartások fogyasztásánál csak a bolgároké kevesebb. Ugyanakkor a magyar állam fogyasztása a románnál, a szlováknál és a lengyelnél is több.

Korábban soha nem látott mértékben, átlagosan 8 százalékkal csökkentek az uniós háztartások fogyasztási kiadásai 2020-ban a megelőző évhez képest – írta HVG az Eurostat adatai alapján.

Egyfelől a bezáratott üzletekben, éttermekben, mozikban stb. nem lehet fogyasztani, másfelől a járványválság nyomán sokan elvesztették az állásukat vagy legalábbis csökkent a fizetésük. 

A magyar háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal zsugorodott, ami az európai átlagnál jobb, de régiós összehasonlításban rosszabb, mint ami Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában bekövetkezett. 

Idehaza jóval kevesebbet költöttünk vendéglátásra és szálláshelyre (-35%), ruházatra (-13%) kultúrára, szórakozásra (-13%), viszont többet rezsire (5,8%) és hírközlésre (5,6%). 

A magyar háztartások a 2. legszegényebbek

A háztartások fogyasztása mutatja legjobban, mennyire él jól a lakosság. Mindössze egyetlen ország akadt 2020-ban az EU-ban, ahol kevesebbet költenének, mint a magyarok: Bulgária. 

A magyar háztartások egy főre jutó kiadása euróban számolva 6680 volt, ami még a román háztartásokétól (6840) is elmaradt, a horvátokról (7150), a lengyelekről (7630), a csehekről (8990) és a szlovákokról (9660) nem is beszélve. 

Ehhez hozzátartozik, hogy a magyar állam viszont többet fogyaszt nemcsak a románnál, hanem a szlováknál és a lengyelnél is. Mondhatni: uniós összehasonlításban a magyar állam jobban él, mint a magyar háztartások – vonja le az adatokból a következtetést a lap.

Grafika: hvg.hu
Grafika: az Eurostat adatai alapján hvg.hu

 

Megosztás