Madárpusztítás Lábodon

Ragasztóban vergődve pusztult el négy cinege egy lábodi kerítésoszlop tetején tegnap. Próbálták megmenteni őket, de már nem lehetett. Az állatkínzás nagy fölháborodást keltett a közösségi felületen.

Délután vettem észre a vergődő kismadarakat, az oszlopok tetején volt valami, talán cserépdarabok, azokat kenték be ragasztóval. Az egyiken volt a négy madárka. Megpróbáltam őket kiszabadítani, de szakadt ki a tolluk, látszott rajtuk, mennyire szenvednek, a kis mellükön meg, hogy össze-vissza ver a szívük, majd kiszakad, ahogy az enyém is – idézte fel a történteket Szarvas Henriett.

Az utcai kerítésoszlopok tetejét bárki bekenhette, hogy mi célból, senki nem tudja, mindenesetre a helyiek szerint pusztítani akart. Henriett feltette a közösségi oldalára az általa készített felvételt, próbált tanácsot kérni, és később visszament a helyszínre.

Addigra már eltávolították a ragasztókat és a kismadarakat is, talán a bejegyzésemből szembesültek a tettükkel.

Ami meglehetősen nagy felzúdulást keltett a Facebookon, értelmetlen pusztításnak tartják a hozzászólók. Egyébként a felvétel alapján két kék és két széncinegéről lehetett szó. Henriett amúgy is a szívén viseli az állatok sorsát, mint mondta, évek óta eteti és itatja a kertjében a kismadarakat.

Télen egy fára és az ablakpárkányra rakok két edényt eleséggel, szalonnabőrkét is teszek ki, nyáron napraforgómagot, 20-25 kismadár repked a kertemben rendszeresen. Tavaly a temetőbe jártam ki egy kutyához, ott találta valaki, róla is megosztottam több videót, végül az egyik barátnőm és annak párja befogadta a kóbor ebet.

Henriett az elpusztított kismadarak ügyében nem tett feljelentést, és arról sem tud, hogy bárki más értesítette volna a hatóságot. Azt mondja, bízik benne, hogy az első és egyben az utolsó eset is volt ez a faluban. Hozzátette: ha még egyszer előfordul, nyomban a rendőrséghez fordul.

Megosztás