A magyarok aggódnak leginkább az egészségügy helyzete miatt

Majdnem annyian, mint a koronavírus-járvány miatt. Világszerte optimistábbak lettek az emberek, de a magyaroknak még mindig kétharmada véli úgy, hogy nem jó irányba tart az ország – egy friss kutatás szerint.

Az Ipsos világszerte csaknem húszezer embert kérdezett arról, mit tartanak a legfontosabb problémáknak. A 28 országot érintő áprilisi felméréséből kiderült: az embereket első helyen foglalkoztató világméretű krízis megtanított bennünket, hogy értékeljük mindennapjainkat: sokat javult a világ lakosságának hangulata.

Az első számú aggodalmat a nemzetközi mérésben először megjelenő világjárvány jelenti (átlag 61%-os említés, mely a kutatássorozat történetnek legmagasabb mért értéke), 28 országból 24-ben ez szerepel az első helyen. Magyarország lakosai a világ azon felébe tartoznak, akik az átlagnál rosszabbnak ítélik meg országuk helyzetét: kétharmados többség (67%) szerint nem megfelelő irányba haladnak a dolgaink. Bár ez is egy javuló tendencia: márciusban még 72% volt ezen a véleményen.

Nem meglepő módon most hazánkban is leginkább a koronavírus-járvány aggasztja az embereket: a három kritikus tényező között ezt 10-ből 6-an említették (csakúgy, mint a világátlag). Emellett ugyanennyi válaszadót nyugtalanít az egészségügy helyzete, ráadásul az 59%-os aránnyal az első helyet szereztük meg a vizsgált 28 ország összehasonlításában. A korrupció és a társadalmi egyenlőtlenségek problémája (38% illetve 34%) mostanra némileg veszített a súlyából (kb. 10 százalékpontot) az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest, ugyanakkor a munkahelyek elvesztésének veszélye a tavasz végére egyre többek mindennapjait árnyékolja be (a márciusi 23%-ról áprilisra 28%-ra nőtt).

A globális összehasonlítás magyarokra nézve pozitív vetülete, hogy a vizsgált nemzetek közül honfitársaink tartanak a legkevésbé a bűnözéstől és erőszaktól, a terrorizmustól, illetve az adóterhektől.

Véleménye szerint összességében jó irányba haladnak a dolgok az országában? Mi az, ami aggodalommal tölti el?
Véleménye szerint összességében jó irányba haladnak a dolgok az országában? Mi az, ami aggodalommal tölti el?

 

Megosztás