Emlékművet állítottak a harckocsi ezred elhunyt katonáinak

Tegnap délután tették helyére az új, gránitból faragott emlékoszlopot, melynek tetejét egy harckocsi kicsinyített mása díszíti. A felavatására majd csak a szeptemberi honvédtalálkozón kerül sor.

Új emlékművet állíttatott a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Köre az ezred elhunyt bajtársainak a központi temetőben. Tegnap tették helyére az új, gránitból készített, két méter magas oszlopot, melynek elejére egy alumíniumból öntött páncélos katona arcát helyezték, a tetejére pedig egy harckocsi kicsinyített mását. Utóbbi ugyanaz a dísztárgy, amely annak idején a nagyatádi laktanyában a parancsnokság előtti szökőkút tetején volt. Ezzel kapcsolatban a baráti kör elnöke, Hortobágyi Ferenc egy anekdotát is megosztott velünk.

Felszerelik a harckocsit az emlékműre
Felszerelik a harckocsit az emlékműre

Ebben a szökőkútban éltek a páncélos békák, azaz a teknősök. A laktanyafogságban lévő, büntetésüket töltő bakáknak időnként, ha más nem volt, azt a feladatot adták, hogy ezeket bokszolják ki, és sorakoztassák fel őket szemlére – mesélte Feri bácsi.

A harckocsi makettjét a laktanya kiürítésekor leszerelték, és azóta minden évben az ezred baráti körének báljain kihelyezték a központi asztalra. Mostantól viszont örök emléket állít az elhunyt bajtársaknak.

Régi vágyunk teljesült ezzel, most több évtizeden át megőrzi az emlékünket, akkor is, ha mi már nem leszünk – mondta Feri bácsi.

Régi vágyunk teljesült az új emlékmű felállításával - mondta Feri bácsi.
Régi vágyunk teljesült az új emlékmű felállításával – mondta Feri bácsi.

Az egyesület jelenleg 147 tagot számlál, az ő felajánlásukból készült az emlékmű. A felállításkor az ezred több egykori tartalékos tisztje is megjelent, ám ez még nem az emlékmű hivatalos felavatása volt. Eredetileg a II. Világháború európai végét jelentő, korábban „győzelem” vagy „béke” napjaként emlegetett május 9-én került volna erre sor. A járványügyi helyzet miatt ezt most a honvédtalálkozó hétvégéjére halasztják.

Az emlékmű és az ezred tartalékos tisztjei
Az emlékmű és az ezred tartalékos tisztjei

 Az új emlékmű felállítására azért is volt szükség, mert a korábbi, 1999-ben a bajtársi egyesület és a harckocsi ezred baráti köre által ugyanitt felállított, fából készült emlékművet hamarosan le fogják bontani, és vélhetőleg más helyszínre viszik át.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás