A magyarok bő 40 százalékát elérte a válság

Az emberek 42-43 százalékának csökkent a jövedelme a koronavírus okozta gazdasági recesszió miatt, 15 százalékuk elveszítette a munkáját a Publicus Intézet friss felmérése szerint.

Nemcsak a hivatalos adatok, a gazdaság szereplői és az elemzők, hanem a lakosság elsöprő többsége szerint is gazdasági válság van Magyarországon, ráadásul sokan arra számítanak, hogy a helyzet még ennél is rosszabb lesz – derül ki a Publicus Intézetnek a Népszava kérésére augusztus utolsó hetében készített országos felméréséből.

A válaszadók fele látja úgy, hogy már benne vagyunk a recesszióban, 30 százalék szerint még csak most jön a krízis, csak 14 százalék töretlenül optimista: szerintük nincs és ezután sem lesz gazdasági válság hazánkban. A kormánypártok szavazótábora érzi kevésbé a visszaesés következményeit: míg az ellenzéki választók 92 százaléka szerint bajban van a magyar gazdaság, a fideszes tábornak „csak” 64 százaléka gondolja úgy, hogy már itt a válság.

Június közepén még csupán a lakosság 26 százaléka mondta azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkent a bevétele a válság hatására, most már a megkérdezettek 42 százaléka érzi így. Drasztikusan nőtt azok száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük: a júniusi 10 százalék mára 17 százalékra emelkedett – írta a Népszava.

Épp tegnap számoltunk be róla, hogy szeptemberben tovább csökkent a fogyasztói bizalmi index, a lakosság főleg a munkanélküliségtől tart.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás