A magyarok csaknem kétharmada nem bízná az uniós pénzeket a kormányra

Nem bízik abban a magyarok 61 százaléka, hogy a kormány megfelelően használja fel az európai helyreállítási forrásokat. Ráadásul csaknem kétszer elégedettebbek az EU működésével, mint Magyarországéval.

Mindez az Eurobarométer felméréséből derült ki. Az augusztusi kutatás szerint az európaiak 81 százaléka egyetért azzal, hogy csak olyan tagállamok jussanak uniós támogatáshoz, amelyeknek a kormánya tiszteletben tartja a jogállamot és a demokratikus elveket. Ugyanígy vélekedik a magyarok 77 százaléka is.

A magyarok nagyon megbízhatatlannak tartják a kormányt: a felmérés szerint 61 százalékuk nem bízik abban, hogy a magyar kormány megbízhatóan fog bánni a helyreállítási alap forrásaival, és csak 28 hiszi ezt.

A kutatás szerint a legfontosabb, hogy átláthatóan költsék el a tagállamokban az uniós forrásokat – itthon a megkérdezettek 84 százaléka ért egyet ezzel. Emellett a magyarok 81 százaléka szerint be kell vonni az önkormányzatokat és a civil szereplőket is a felhasználási tervek kidolgozásába.

Most a klímaváltozást tartják az európaiak a legfontosabb problémának (43%), amivel foglalkoznia kellene az Európai Parlamentnek. Magyarországon is ezt jelölték meg legsürgetőbb témaként 42%-kal. Szintén sokakat foglalkoztat a szegénység leküzdésének kérdése (32% az EU27-ek átlagában, 40% itthon), a munkahelyteremtés, valamint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem (31-31%).

A kérdőív a járványkezelés megítélése iránt is érdeklődött. honfitársaink 66 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy az állami szervek nem működtek kellőképpen átlátható módon a Covid19 vakcinákkal kapcsolatban. Ennél rosszabb eredményeket csak négy ország hatóságai kaptak lakosaiktól.

Míg uniós átlagban a válaszadók 48 százaléka volt elégedetlen azzal, merre tart a hazája, itthon a megkérdezettek 64 százaléka jelölte azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és csak 15 százalék jelölte az ellenkezőjét (19 százalékuk pedig nem tudott dönteni a kérdésben).

(Nyitókép: transparency.hu)

Megosztás