A magyarok negyedének kevesebb pénze lett

A járvány következtében 2,5 millió embernek csökkent a bevétele a Publicus felmérése szerint. Az élelmiszerárakkal különösen sokan elégedetlenek. A legtöbben az inflációt okolják a rossz anyagi helyzetük miatt.

A Publicus Intézet több mint ezer fő megkérdezésével készített kutatást április végén a Népszava megbízásából. Ebből az derült ki, hogy a koronavírus hazai megjelenése óta a megkérdezettek negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 12 százaléka baráti, családi vagy banki kölcsönre szorult, 8 százaléknak pedig drasztikusan csökkent a bevétele.

A megkérdezettek

  • 17 százalékának a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez,
  • 8 százalék maga, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja elvesztette a munkáját
  • 16 százaléknak csökkentek a bevételei a vírus okozta vagy más betegség miatt
  • 5 százalék azoknak az aránya, akiknek azért lett alacsonyabb a bevétele, mert a gyerekükkel otthon kellett maradniuk az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt.

Rendkívül magas volt a megkérdezettek között (65 százalék) azoknak az aránya, akik szerint a rossz pénzügyi helyzetüket a magas infláció okozza, különösen az élelmiszerárak emelkedése érintette érzékenyen őket.

 

Megosztás