A rendőrök is besegítenek az érettségizésben

Az iskola körül és a folyosókon felügyelik majd, hogy a diákok ne csoportosuljanak. Nem lesz kötelező a maszk, nem fogják tesztelni a vizsgázókat, 9 órakor lesz a kezdés, és elmaradnak a ballagások.

Csak írásbeli vizsga lesz, egy-két kivételtől eltekintve. Teljesértékű lesz így is az érettségi, hiába a korlátozás – mondta z Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Idegen nyelvből is csak írásbeli lesz, az is teljesértékű, komplex eredményt ad, hiába nem lesz szóbeli. Kiemelte: van mód arra is, ha valaki emelt szintű érettségire jelentkezett, ezen most változtathat, és viszont is – számolt be a hvg.

A biztonsági intézkedésekről elmondta: egy teremben csak 10 fő lehet, köztük legalább másfél méternek kell lennie. Lesznek rendőrök is az iskola körül, illetve az iskolákban, a folyosókon, nehogy csoportosuljanak a diákok.

8 óra helyett 9 órakor kezdődnek május 4-én az érettségik, hogy a munkába igyekvőkkel ne csoportosuljanak a diákok. Igény szerint maszkot is biztosítanak, de nem lesz kötelező. Fertőtlenítenek is majd az iskolákban. 

Az érettségikre érkezőket nem fogják tesztelni. Aki beteg és tüneteket produkál, az Maruzsa szerint ne menjen érettségizni. Az államtitkár szerint 6000 kolléga kell a feladat elvégzéséhez, bízik benne, hogy lesz elég tanár. A ballagásról azt mondta: ezek elmaradnak, hiszen tilos nagy tömegeket vonzó rendezvényeket tartani.

Az államtitkár szerint a mostani érettségi rend nem indokolja azt, hogy a felsőoktatási intézmények változtassanak a ponthatárokon.

 

Megosztás