A többség számára sem az átlagos megélhetés, sem a nyugdíj-megtakarítás nem elérhető

Legalább hárommillió magyar visz haza kevesebbet a KSH szerinti átlagkeresetnél. Az aktív munkaerő harmada nem tud félretenni időskori megélhetésére. 65 százalékuk bizonytalannak nevezte az anyagi helyzetét.

A statisztikákból és a kutatásokból kiderült: a magyarok zömének nincs megtakarítása. Azért, mert nem tudnak félretenni – írja a 24.hu. Egyébként a nyugdíjas éveinkre kb. 20 millió forintot kellene összegyűjtenünk a becslések szerint.

Az emberek harmada nem tud, másik harmada pedig nem vállalná, hogy félretegyen a lapban idézett kutatás szerint. Így indokolták ezt:

  • 40 százaléknál többen jelezték, hogy az államnak kellene emelnie a nyugdíjakat, illetve hogy a kormányok változtatják a szabályokat (pl. a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások vagy a nyugdíjkorhatár-emelése)
  • több mint harmaduk szerint megélhetésre sem futja nekik, vagy nem tudnak annyit félretenni, amennyi számítana
  • 28 százalék jelezte, hogy hitelt kell törlesztenie

Sokatmondó, hogy a válaszadók 65 százaléka bizonytalannak nevezte jelenlegi anyagi helyzetét. A Magyar Szakszervezeti Szövetség számításai szerint (amit a KSH adatai alapján végeztek) több mint hárommillióan visznek haza kevesebbet, mint az átlagkereset (ez jelenleg bruttó 395 ezer forint).

Az alsó öt jövedelmi decilisre biztosan érvényes, hogy nem tudnak félretenni – ez 1,6 millió háztartást jelent a kicsit több mint 4,1 millióból, azaz a háztartások 39 százalékát.

Megosztás