Koronás karácsonyi kilátások

189 covid-halott egy nap alatt, egyre tragikusabb a helyzet. Közben megengedőbb karácsonyi különszabályokra készül a kormány. Meg uniós költségvetési vétóra. Meg tanácsokat ad, hogy vásároljunk bronzvasárnap. Vélemény.

Érdekel még valakit, hogy soha ennyien nem haltak meg még egy nap alatt Magyarországon a koronavírus szövődményeiben? Már aligha. Nem csoda. Számokat hallunk hetek óta, a valóságot azonban senki nem mutat(hat)ja meg: egyrészt a nyilvánosságot elzárják előle, másrészt a tényleges adatokat titkolják, ill. a rendkívül alacsony tesztelési számmal mesterségesen alacsonyan tartják.

Teljes tanácstalanság tapasztalható. Egyesek rettegnek, még egymagukban vezetve is maszkot viselnek az autóban. Mások szerint összeesküvés-elmélet az egész. Ráadásul október végéig büntetlenül, kvázi hallgatólagos beleegyezéssel terjeszthette itthon néhány szerencsétlen vírustagadó az ostobaságait. Abban az országban, ahol átlagosan kevesebb mint 8 percenként meghalt egy koronavírusos beteg tegnap. Ott, ahol egy nap alatt 119-cel nőtt a kórházban kezeltek száma, ami meghaladta a 7800-at.

Jellemző módon szűkebb pátriánkról mindössze ennyit tudunk mondani: Somogyban – amelyik egyébként az egyik legkevésbé fertőzött megye – egy hét alatt 67 százalékkal emelkedett a növekedési faktor. 

Válsághelyzetben köztudottan a legfontosabb: a nyílt, pontos és gyors, szakszerű és hiteles tájékoztatás. Ennek a tökéletes ellentétét tapasztalhatjuk folyamatosan. Ehelyett a kormányzati tájékoztatókon rendre a tavaszi adatokkal egybemosott „helyzetjelentéssel” etetnek bennünket szemrebbenés nélkül. Miközben a valóságban az elmúlt két hétben egymillió lakosra számítva a harmadik legrosszabb halálozási adatokat produkáltuk Európában a lengyelekkel együtt, és még a brutálisan alacsony tesztszám mellett is a kilencedik legmagasabb fertőzöttséget mutattuk lakosságarányosan.

Mindennél fontosabb lett a valóság elfedése, miközben a magyar egészségügy a teljesítőképessége határán vagy éppen már azon is túl van. Ma éppen egy kiszivárgott hangfelvételen  egy vidéki kórház orvosa az elhunyt covidos beteg hozzátartozóinak mondja: „nincs elég ember, a mi dolgozóink is kidőlnek”. Kiderült, ezernél is kevesebb lélegeztetőgép került a kórházakba a 300 milliárdért, kormányközeli szereplők közreműködésével beszerzett több mint 17 ezerből. Határokat zártak le, amikor már rég itthon terjedt a vírus. Csak november végén kezdték el tesztelni az egészségügyi, szociális és oktatási-nevelési ágazatban dolgozókat. Nekik ráadásul még mindig nem képes megadni a kormányzat a 100 százalékos táppénzt. Ahogy a munka nélkül maradtaknak és a vállalkozóknak sem segített. Inkább idősek vásárlási sávját vezetett be megint, de úgy, hogy a 65 év felettiek azért bármikor mehetnek az üzletekbe, egyébként pedig akár több százan is lehetnek ott. Eközben a rendőrségnek üzleteket kell bírságolnia, ha fülön csípnek valakit. Meg mindenkit, ha este 8 órakor nem takarodott haza.

Napestig lehetne sorolni a rossz, késve meghozott vagy éppen látszatintézkedéseket. Fölösleges. Már tudományosan is bizonyította a vírusgenomikai elemzés, hogy a jelenlegi magyar járványügyi helyzet nem a tavszai fertőzési láncok folytatása, hanem a nyári behurcolások eredménye.

A lényeg: az elsősorban orvos- és ápolóhiánytól – és nem mellesleg: szervezetlenségtől – szenvedő egészségügyi ellátórendszerünk már nem bír el többet. Maradt az emberi érintkezések számának csökkentése, mint lehetőség. Ezzel az a baj, hogy nagyon nem népszerű. Nem csoda, a második hullám járványkezelésével az állam fölmorzsolta polgárainak a belátását és megértését. Nem is lenne rá szükség, ha ősszel időben léptek volna. Nyakunkon a karácsonyi vásárlási roham. Így aztán megengedőbb karácsonyi és szilveszteri különszabályok várhatók, jelezték a kormányinfón. Az operatív törzs pedig ecsetelte, hogyan vásároljunk bronzvasárnap.

Egyébként is elfoglaltak odafönn. Mindenekelőtt a hatalom megtartásával, vagyis a választási esélyeik növelésével. Aztán, persze, a közpénzekkel. Eközben előbb az Európát Soros György gázkamrájának nevező fő kultúrpolitikusuk, majd még főbb politikusuk gestapózása okozott fejtörést nekik, ráadásul épp restaurálni igyekeznek a keresztény-konzervatív értékrendjüket, amely elfoglalta a helyét egy brüsszeli ereszcsatornán. Ám még ennél is zavarba ejtőbb, hogy a jelek szerint egyedül maradtak az uniós költségvetés vétójával, ami cirka 7-8 milliárd euró – ez testvérek között is 2500-2800 milliárd forint! – vissza nem térítendő támogatástól fosztaná meg hazánkat.

Lélekben készüljünk a karácsonyra.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) járványügyi szakemberekkel egyeztet
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi szakemberekkel egyeztet.

Megosztás