A világháború óta nem fogyott annyit a magyar népesség, mint tavaly

Másfélszáz év alatt soha nem fogott anníi a magyar népesség békeidőben, mint 2021-ben. Kb. egy kaposvárnyi emberrel, 60 ezerrel lettünk kevesebben. Több mint 150 ezer magyar halt meg tavaly.

A második világháború óta nem történt ilyen, békeidőben pedig még soha, amióta megbízható adatszolgáltatás van Magyarországon, vagyis 1876 óta  – írt a Telex

Ennek fő oka a kiugróan rossz tavalyi halálozási mutató. Bár valószínűleg 2021-ben született a legtöbb gyerek az elmúlt évtizedben, az egy-kétezres születési többlet nem tudta ellensúlyozni a halálozások rendkívül magas számát. 93 ezer születés áll szemben a minden valószínűség szerint több mint 150 ezer elhalálozással (az utolsó hónap, december adata még nem pontos).

A rekordot döntő népességfogyásra Kapitány Balázs demográfus hívta fel egy Facebook-posztban a figyelmet. „2021-ben mintegy 93 ezren születtek és 153 ezren haltak meg Magyarországon. Előbbi viszonylag jó, utóbbi elképesztően rossz érték.”

Ekkora természetes fogyás a második világháború óta nem volt Magyarországon. Az eddigi legrosszabb év az 1999-es, valamint a 2020-as volt 48-48 ezres népességvesztéssel.

Az, hogy a többlethalálozás milyen mértékben tulajdonítható a Covidnak, ebből az adatból önmagában nem derül ki, de a halálozások számának ingadozása már első ránézésre is a járványhullámok dinamikáját követi, jegyzi mag a lap.

Megosztás