Adótartozása van? A NAV nem felejt…

A NAV októberig megküldi a tartozásokról és a túlfizetésekről szóló értesítéseket az adózóknak. Közel félmillióan nem rendezték még teljesen adóügyeiket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményt adott ki, melyben az adóhátralékos vagy túlfizető adózók értesítéséről tájékoztat. Eszerint október végéig mintegy félmillió adózót értesítenek arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van. Ehhez adószámla-kivonatokat fognak kiküldeni. A kivonat elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint. A kivonat mellett késedelmi pótlékértesítőt is találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítette. Emiatt a késedelmi pótlék ötezer forintig terjedhet. 

Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket többféle módon is rendezhetik: csekken, átutalással, bankkártyával, vagy esetleges többletük átvezetésével. Túlfizetés esetén a 1817-es nyomtatványt kell benyújtani a visszaigényléshez.

Akik úgynevezett elektronikus bevallók, tehát kötelező a netes felületet használniuk, vagy önként választják a kapcsolattartás elektronikus útját, adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést.

Az adóhivatal segédkezik a kivonatok értelmezésében is, ebben a mellékletként megküldött „Tájékoztató” segít. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 80/20-21-22-es számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban lehet. Ebben a NAV honlapjáról letölthető és a kiküldött kivonathoz is csatolt „Észrevétel adószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék-értesítőre” elnevezésű nyomtatvány segít. Az észrevétel elektronikusan is benyújtható az e-Papír szolgáltatásAdószámla” témacsoportján belül.

Megosztás