Akár 100 ezer forintot is kaphatnának sokan a betegségük miatt

A súlyos fogyatékossággal élők adókedvezményre jogosultak. Ám erről sokan nem tudnak, és nem élnek a lehetőséggel. Elmondjuk, milyen betegségekkel élők érvényesíthetik a kedvezményt a bevallásukban.

A személyi jövedelemadóra vonatkozó, tavalyi évre benyújtott bevallásokban 283,5 ezren, összesen 24,1 milliárd forint értékben tüntettek fel súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeget – írta a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adat alapján.

Az igénylők száma ugyan növekszik, ám a betegségben szenvedők számához képest kevesen élnek a lehetőséggel.

Az idén már 100 440 forint adókedvezményben részesülhet az, aki valamilyen táplálék-felszívódási zavarral küzd, esetleg 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége van, laktózérzékenységet állapítottak meg nála, gluténérzékeny, Crohn-beteg vagy endometriózis tüneteivel diagnosztizálták. Az adókedvezményre jogosító betegségek közé tartoznak a mozgásszervi, az autoimmun, a daganatos és a szívbetegségek is, írja a lap.

Hozzáteszi: a személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára. Akkor került be a kedvezmények körébe az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata- és a hererák. Fontos tudni, hogy ezeknél a betegségeknél is érvényesíthető visszamenőleg, az ötéves általános elévülési időn belül az adókedvezmény.

A lap ismerteti, hogy Magyarországon statisztikai adatok szerint a lisztérzékenység a népesség 1-2 százalékát érintő autoimmun betegség, a laktózintolerancia becslések szerint mintegy hárommillió embert érint, a cukorbetegek száma is meghaladja a 800 ezret. Vagyis még bőven vannak olyanok, akik kérhetnék az adókedvezményt, de mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

Megosztás