Akár 5000 is lehet a hazai fertőzöttek valós száma

A legfrissebb adatok szerint 623 esetben mutatták ki a COVID19 vírust a vizsgáltak között. Ám a szokatlanul magas halálozási arány arra utal: nem végeznek elég tesztet itthon. A valós szám ennek akár a 10-szeres is lehet

Nézzük először a számokat: A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 17 769 mintavétel történt, ebből 623 pozitív tesztet mutattak ki. Bár valamilyen okból a hivatalos tájékoztató honlap nyitóoldalán jelenleg nem látható a halálos áldozatok száma, ám a mezőre kattintva már-már túlontúl részletes statisztikát láthatunk az elhunytakról. Eszerint az áldozatok száma már elérte a 26-ot, ebből szinte valamennyi esetnél egyéb krónikus alapbetegségben is szenvedett az illető. A legfiatalabb áldozat 38 éves volt, ő hasnyálmirigy-gyulladásban és alkoholizmus okozta májkárosodásban is szenvedett. A legidősebb áldozat pedig 94 évesen hunyt el. A jelenleg elhalálozottak átlagéletkora 74,5.

Egyelőre stagnál a napi fertőzések száma
Egyelőre stagnál a napi fertőzések száma

Így a mortalitás a jelenleg elérhető adatokból kiszámítva 4,17 százalék, ami összevetve a szomszédos országok statisztikáival szokatlanul magasnak mondható. Ausztriában már 10 ezer fölött van a megbetegedettek száma, ebből mégis mindössze 146, azaz az 1,36 százalék volt a halálos kimenetelű. A környező országok halálozási arányát összehasonlítva kiderül, hogy Magyarország az első helyen áll. Szomszédainknál a legtöbb esetben 1-2 százalék között van ez az érték, Romániát leszámítva, ahol 3,46 százalék a mortalitás.

A koronavírusos betegek halálozási aránya a szomszédos országokhoz képest
A koronavírusos betegek halálozási aránya a szomszédos országokhoz képest (forrás: ecdc.europa)

Miért vagyunk első helyen a halálozási arányban? Mint a legtöbbször, a statisztikák nem fedik fel a teljes valóságot, különösen akkor nem, ha a mérések pontatlanok. Jelen esetben a magyarázat az, hogy Magyarországon nem végeznek elég tesztet, így a valóságban fertőzöttek száma a közölt adatok többszöröse is lehet.

Mindeddig a riportereknek nem sikerült az operatív törzstől érdemleges választ kicsikarniuk a tesztelések alacsony számára vonatkozóan. Mindössze azzal fedik magukat, hogy követik a WHO javaslatait a tesztelésekkel kapcsolatosan, ami igaz is: a Világ-egészségügyi Szervezet hivatalos álláspontja, hogy tényleg csak azokat érdemes tesztelni, aki mutatnak valamilyen, az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetet ÉS járványügyi szempontból is indokolt a tesztelésük, azaz vagy közeli kapcsolatban álltak koronavírusos beteggel, vagy jártak fertőzöttnek minősülő területen. Magyarországon eszerint végzik a vizsgálatokat.

Azonban ez egy minimumkövetelmény, melyet úgy írtak elő, hogy még a nagyon szegény országoknak se jelentsen nagy erőfeszítést a végrehajtásuk. Vagyis ilyen szempontból a minimumkövetelmény teljesítése jóindulattal is csak elégségesnek mondható. A WHO főigazgatója is többször javasolta, minden ország teszteljen annyit, amennyit csak tud. Hiszen csak így lehet hatékonyan fellépni a járvány megfékezése ellen: kiszűrni és elkülöníteni a fertőző személyeket.

Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus Indexnek adott nyilatkozata szerint a halottak számából és a más országokból ismert halálozási arányból feltételezhető, akár a 8-10-szer több esetet mutatnának ki Magyarországon, ha több tesztet végeznének. Ez alapján nagyságrendileg 5 ezer valós fertőzött lehet az országban. Somogy megyére vetítve ez azt jelenti, hogy a jelenleg regisztrált 12 fertőzött helyett már 100 körül járhat a valós szám, a fővárosban pedig a 265 eset helyett már több, mint 2000. Vagyis egyelőre csak a jéghegy csúcsát látjuk.

A regisztrált esetek száma megyénként (2020.04.03)
A regisztrált esetek száma megyénként (2020.04.03)

A tesztelések hiánya nem csak a betegek elkülönítését lassítja le, de hamis biztonságérzetet is kelthet az emberekben, emiatt pedig kevesebben tarthatják be a korlátozásokat. A jelenlegi kormányzati statisztikák szerint hatásosak voltak az eddigi óvintézkedések, mivel az elmúlt napokban stagnált az újonnan megbetegedők száma (35 és 46 közötti voltak az új esetszámok), azaz vélhetően sikerült elkerülnünk az exponenciálisan megugró fertőzésszámot, sikerült ellaposítanunk a görbét. Ám ahogy erre a biostatisztikus is rámutatott: „Mivel még mindig keveset tesztelnek, ott az elemi bizonytalanság, hogy ezek a számok nem a valós járványhelyzetről adnak információkat.” – írta az Index.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy Magyarország jelenleg nem tudja magának gyártani a teszteket, ezeket importálni kényszerül. Ez pedig egyre nehezebb feladat, hiszen a tesztgyártók világszerte többszörösére megnőtt kereslettel próbálnak iramot tartani. Ugyanakkor Magyarországon a múlt héten megugrott a tesztelések száma, feltehetően azért, mert a kormánynak sikerült 100 ezret vásárolnia Kínából. Jelenleg egymillió főre vetítve 1826 tesztet végeztek hazánkban. Dél-Koreában, ahol a fertőzést sikerült lelassítani, ehhez képest ez az arány majdnem négyszeres, 7 ezernél is több tesztet végeznek egymillió főre vetítve.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás