Átlag 50 riasztás tűzijáték miatt szilveszterkor

Főként csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordulnak többmilliós károk is. Főleg fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, ám nem ritkán egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán bejutva okoz tüzet.

Szilveszter éjjel országszerte átlagosan 50 tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Íme, 21 tanács a katasztrófavédelemtől, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilvesztereznünk:

1. Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból! Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.
2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a 664 árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.
3. Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos!
4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.
5. Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat. Kelenföldön azért égett ki teljesen egy kocsi a napokban, mert az autóban hagyott tűzijátékok idő előtt működésbe léptek.
6. Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
7. Ne tegyük olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek!
8. Ne tegyük olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak! Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
9. Ne tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel!
10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad. A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt, és tartsuk be a védőtávot!
12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó, ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre.
13. A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
14. Erős szélben ne használjuk fel őket!
15. Ne tűzijátékozzunk, ha fogyasztottunk alkoholt!
16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
17. Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett!
18. A telepeket sík talajra helyezzük.
19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsunk el semmilyen tűzijátékot. Menjünk le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.
21. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről! Figyeljünk rájuk, és ne kössük meg őket! Tavaly egy kutya annyira megijedt, hogy a tűzoltóbúvároknak a péceli Csúnya-tó jegéről kellett lementeniük. Volt olyan is, hogy egy ház és a mellette álló garázs közé szorult a kutyus. A tűzoltóknak kellett megbontaniuk az épületet, hogy ki tudják szabadítani a rémült állatot.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval. Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Megosztás