Az eddigi legnagyobb kormányellenes tüntetés

Új választást követeltek, a teljes ellenzék összefogását és együttműködését szorgalmazták a tegnapi kormányellenes tüntetés felszólalói. Közben feldolgozták az összes szavazatot, megvan az Országgyűlés összetétele.

Somogyból is indultak buszokkal és autókkal a fővárosba a tegnap esti tüntetésre. Több tízezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson. A beszámolók szerint a Kossuth tér már szintel megtelt, amikor a menet vége még mindig az Operánál volt.

Bár a kormánymédia előzetesen erőszakkal hergelt, és fizetett zsoldosokat vizionált, a hatalmas megmozdulás mindvégig békés maradt. A tömegben feltűntek az összes ellenzéki pártból politikusok. Vona Gábortól Karácsony Gergelyen, Kunhalmi Ágnesen, Gyurcsány Ferencen és Fodor Gáboron át Juhász Péterig.

Közben a Nemzeti Választási Irodában összeszámolták az összes szavazatot, így véglegessé vált az Országgyűlés összetétele. Pontosabban mostantól lehet benyújtani a jogorvoslati kérelmeket. Több esetben történtek ugyanis furcsaságok, az egyikről mi is beszámoltunk. Egy súlyos ügyet például a Célpont stábja mutatott be, tehát várhatóak még eljárások.

Jelenleg így áll a helyzet: eggyel több listás mandátuma lett a Jobbiknak (26), ám a Fidesz kétharmada így is éppen megvan (133). Az egyéni választókerületi eredmények ugyanis nem változtak. A külföldön leadott voksokkal együtt a Momentum 3 százalék fölötti eredményt ért el.

Megosztás