Az idősotthonok tesztelését követelik a polgármesterek

Nyílt levélben követeli a szűrések eljárásrendjének megváltoztatását Orbán Viktortól 42 polgármester. Azt írják: a kormányhivatalok feladata biztosítani a laboratóriumi vizsgálatok feltételeit, és ezt nem látják el.

Városaink választott polgármestereiként felszólítjuk a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését, és történjen meg ez a teljes szociális ellátórendszer esetében is – ez olvasható a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben, írja a Népszava. Ebben 42 ellenzéki polgármester követeli a jelenlegi koronavírus szűrésekre vonatkozó eljárásrend azonnali megváltoztatását.

A polgármesterek rámutatnak: az „országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset” világosan mutatja, hogy a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a szűrések elmaradása, azok „felesleges költségnek minősítése emberéletekbe kerülhet”.

A városvezetők szerint a hatályos jogszabályok egyértelműen a kormányhivatalok feladatául szabják, hogy járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről. Ehhez képest a kormány szervei nem látják el ezeket a törvényben rögzített feladataikat. A polgármesterek szerint a hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyezteti az idősotthonokban élők és az ott dolgozók egészségét és életét. Nincs több türelem – üzenik a polgármesterek.

 

Megosztás