Berobbantak a pollenek a melegben

A magyar lakosság ötödénél állapítottak meg pollenallergiát, de valójában csaknem a harmaduk szenved a túlérzékenységtől. A jó idő meghozta a pollenszezont, derül Országos Közegészségügyi Intézet jelentéséből.

A kései, márciusi tél miatt az idén csúszott valamelyest a pollenszezon, de az utóbbi napok melegében valósággal berobbant a légkörbe. Mint köztudott, az időjárás nagyban befolyásolja a levegőben szálló pollenek koncentrációját: száraz, meleg időben sokkal magasabb ez az érték, hűves, esős napokon pedig jóval alacsonyabb.

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet, tartalmazza a jelentés. A kőris, a nyár, a gyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a fűzé az alacsony-közepes tartományban alakul. A zöld juhar (Acer negundo) virágpora is sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. Az éger, a mogyoró, valamint a szil pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Október végéig sokféle fű és fa okozhat szénanáthás tüneteket az allergiásoknál. Az OKI honlapján is elérhető pollennaptár szerint mintegy negyvenféle fű és fa keserítheti meg az allergiások életét.

Megosztás