Irtó hamar kezdik a szúnyogirtást

A Balatonon hamarosan megkezdik a szúnyogirtást, a szokásosnál jóval korábban. A melegedő, esős idő következtében a következő hetek ideálisak lesznek a fejlődő szúnyoglárváknak.

Hová tűnnek télen a szúnyogok? Hogyan jelennek meg újra? A nőstény vérszívók a nyár végével petéiket nedves földkre rakják le, ahol a szúnyoglárva nem bújik ki a kvetkező meleg idő beálltáig. Egyes nőstény rovarok még a telet is képesek átvészelni, ha megfelelő búvóhelyet találnak, lényegében átalusszák a hideg időket. A tavaszi olvadás és melegedés, valamint a nedves időjárás ébreszti fel a petékben szunnyadó lárvákat. A szúnyog szaporodásához nedves körülmények kellenek, így nem csoda, hogy a Balaton térsége igazi paradicsom a kellemetlen vérszívóknak, az ott lévő tenyészőhelyeket jelenleg is átlagon felüli mennyiségű víz borítja.

Idén az elhúzódó télies időjárás miatt a sokéves átlagnál valamivel később kezdhették meg a szakértők a csípőszúnyog-tenyészőhelyek vizsgálatát a Balaton térségében. Az elmúlt idők gyakori esőzései és még a télből visszamaradt hirtelen olvadással keletkezett széles kiterjedésű belvizek remek melegágyat teremtettek a lárváknak, kis számban és még korai fejlődési stádiumban már megjelentek a vizsgált területeken. Mivel szokatlanul meleg idő következik (ma Budapesten megdőlt a melegrekord), gyors iramban fog növekedni a számuk. Pár hét múlva a vizsgált mintákban kész vizibolhacirkuszt figyelhetnénk meg. Ezért kezdődik meg a szakszóval „biológia gyérítésnek” nevezett akció április 16-17-én (rossz idő esetén két nappal később). Összesen 2600 hektáron fognak permetezni.  Az irtás költségeit a balatoni önkormányzatok álljék.

 

Megosztás