Búcsút intünk az egyszer használatos műanyagoknak

2021-től komoly változásokra számíthatunk a műanyag csomagolás frontján. Életbe lép majd az egyszer használatos műanyagok betiltása, és még több fontos környezetvédelmi intézkedés is lesz.

A boltokban kapható termékek jó része – igencsak pazarló módon – többször is be vannak csomagolva. Kaphatunk olyan árucikket, ami 2-3-szor is műanyag, vagy papír-műanyag borítást kapnak. És vannak olyan példák is, amikor ezek a csomagolóanyagok semmifajta célt nem szolgállnak, pusztán csak a műanyaghulladék mennyiségét növelik. Ezek pedig a környezetbe kikerülve nehezen és nagyon sok idő alatt bomlanak le.

Az első környezetvédelmi lépésként a vásárlásokhoz már elérhető a zacskót helyettesítő vászontáska. Most pedig porondra kerültek az egyszer használatos műanyagok is. A következő évtől több fontos környezetvédelemmel kapcsolatos változás lép majd életbe.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán a Klíma- és természetvédelmi akcióterv ismertetésekor egy sajtótájékoztatón számos konkrét lépést fogalmazott meg a környezettudatosabb Magyarország irányába – írja az MTI.

Már jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel.

Emellett támogatják a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására. Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel- olvasható a noizz cikkében.

Megosztás