Csak az átlagfogyasztás mértékéig marad a hatósági energiaár!

Hozzányúl a rezsicsökkentéshez a kormány. A határérték 210 kW/hó az áram, 144 köbméter/hó a földgáz esetében. Efölötti fogyasztás után a piaci árat kell fizetniük a háztartásoknak. Energia-veszélyhelyzetet hirdetettek.

Rendkívüli kormányülést tartott ma Orbán Viktor az „európai energia-veszélyhelyzetre” hivatkozva, ezt követően pedig azonnal kormányinfót tart Gulyás Gergely – mindezt egyébként a katatörvény átnyomása és az új jogállamisági jelentés megjelenése után.

A energia-veszélyhelyzeti intézkedések hét pontja a hvg.hu beszámolója alapján:

  • Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeli a gázkitermelést.
  • A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolók 44 százalékig töltöttek, ez körülbelül negyed évig biztosítaná az ország ellátását.
  • Kiviteli tilalmat rendel el a kormányaz energiahordozókra és a tüzifára. Kivétel a bértárolás.
  • A kormány az év végéig jelentősen fokozza a lignitkitermelést, szénbányászatot.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani az energiaellátás érdekében.
  • A biztonságos áramellátás fenntartására a kormány a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.
  • A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig marad érvényben, efelett piaci árat kell vezetni. Augusztus 1-jétől érvényes a döntés. A sávhatár: 210 kW/hó áramnál, 144 köbméter/hó földgáznál. Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti Gulyás szerint.

Ezzel egyidőben utasítást adott a hadsereg készenlétének fokozására a honvédelmi miniszter „a békénk megvédése érdekében”. Eszerint „korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket, mint a szűnni nem akaró háború a közvetlen szomszédunkban vagy a déli határainkat ostromló erőszakos illegális migránsok”.

Budapest, 2022. július 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet
MTI. Budapest, 2022. július 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet

 

Megosztás