Csúcson az EU-tagság hazai támogatottsága

Soha nem látott többség, a magyar választókorú népesség 85 százaléka támogatja Magyarország tagságát az Európai Unióban jelenleg – ez derült ki a Medián friss kutatásából.

A Medián közvélemény-kutató Facebook oldalán megjelentek szerint 2004 óta tartósan 70 százalékot meghaladó többség támogatta Magyarország tagságát az Európai Unióban. Ez a többség 2011 őszén valamelyest megcsappant, átlagosan kétharmadosra olvadt, majd 2014 után ismét elérte vagy meghaladta a 70 százalékot. 2018-ban a többség végig 80 százalék körül ingadozott, aztán 2019 januárjában korábban soha nem tapasztalt, 85 százalékos arányt ért el. Ennyien mondták, hogy „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják azt, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.
Most, amikor a magyar kormány minden korábbinál hevesebb konfliktusba került az Unióval, és mindennaposakká váltak az EU intézményei elleni kormányzati támadások, a magyar közvélemény újra több mint négyötödös többséggel áll ki az ország EU tagsága mellett.
A támogatottság minden szavazótáborban magas, a kormánypárti szavazók körében is meghaladja a háromnegyedes többséget.

A felmérés 2020. november 26-a és 30-a között készült a 18 éves és idősebb magyar lakosság 1000 fős reprezentatív mintájának telefonos megkérdezésével.

Megosztás